Gordon Brown a uitat repede ce a promis la Summitul de la Bali. Noile instalatii care vor arde combustibili fosili i-au revoltat si pe americani.
Un cercetator american, James Hansen, ii cere premierului britanic sa renunte la planul de utilizare a carbunelui la scara mare pentru ca astfel ar anula strategiile adoptate la Bali si ar fi un exemplu negativ si pentru alte state.
Planurile Marii Britanii de a construi noi termocentrale pe baza de combustibili fosili ca solutie pentru actuala criza energetica "atenteaza" practic asupra acordului de la Bali, referitor la schimbarile climatice, si discrediteaza strategia lui Gordon Brown de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Acesta este mesajul transmis de James Hansen, un cunoscut specialist american in incalzirea globala.
Ingrijorarea va fi transmisa in mod direct primului-ministru britanic in aceasta saptamana de catre James Hansen, directorul Nasa Goddard Institute for Space Studies din New York. Specialistul american incearca sa-l convinga pe Brown sa blocheze construirea celor opt termocentrale.
Proiectul incurajeaza si alte state
Hansen, specialist in incalzirea globala de mai bine de 20 de ani, sustine ca dioxidul de carbon emanat de po-tentialele centrale prin arderea carbunelui ar putea avea efecte ireversibile.
Totodata, el subliniaza ca lupta impotriva utilizarii combustibililor fosili devine o reala provocare, pentru ca, in general, guvernele prefera utilizarea acestor materii prime pe motiv ca sunt ieftine si oficialii nu gandesc consecintele pe termen mediu.
Hansen consi-dera ca acest proiect ar descuraja, prin puterea exemplului, incercarile Indiei si Chinei de a construi cu investitii mari centrale care sa captureze emisiile de CO2. "Suntem responsabili cu ameliorarea emisiilor de dioxid de carbon pentru ca alte state asteapta sa facem noi primul pas, pentru a adopta imediat aceeasi linie", a argumentat specialistul.
Termocentralele, inchise in 50 de ani
Hansen considera ca Marea Britanie, Statele Unite si Germania au cea mai mare "contributie" la schimbarile climatice si de aceea ar trebui sa aiba si responsabilitati in acest sens. "Gordon Brown, care a sustinut acordul de la Bali saptamana trecuta, trebuie sa inteleaga ca strategia sa va fi functionala numai daca va ignora carbunele", a declarat Hansen intr-un interviu acordat pentru "The Independent". "Nici capturarea si izolarea emisiilor de CO2 de la aceste centrale nu este o solutie viabila.
Dar crucial este sa renuntam la carbune pana cand si aceste tehnologii de capturare si izolare a CO2 se vor perfectiona", a adaugat specialistul. Un studiu realizat de echipa de cercetatori condusa de Hansen evi-dentiaza ca e posibil ca nivelul dioxidului de carbon, care actualmente a atins o medie de 383 ppm (parts per million), sa creasca la 450 ppm, daca se vor construi aceste termocentrale si daca cele existente nu vor fi treptat scoase din uz in urmatorii 50 de ani.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul