Dupa ce angajatii de la "Adevarul" au intrat in posesia primelor becuri in cadrul campaniei "Schimba-ti becul din casa! Economisind energie, salvezi planeta!", ieri am aparut primele reactii la aceasta campanie. Actiunea a fost primita cu caldura de expertii in energie, si nu numai.
"Legea becului" vizeaza reducerea consumului de energie electrica si emisia de gaze ce duc la incalzirea globala. Aceasta lege urmeaza sa interzica, pana in 2012, utilizarea becurilor incendescente si inlocuirea acestora cu becuri fluorescente, mult mai economice. In acest sens, "Adevarul" se angajeaza sa instruiasca angajatii si cititorii spre consumul eficient energetic.
Becuri fluorescente mici
Primele becuri economice Philips din campanie au ajuns in casele angajatilor trustului. Compania Philips a jucat rolul principal in inlocuirea becului clasic cu cel fluorescent, in ultimele decenii. In 1934 a fost inventat becul cu mercur de inalta presiune. Atunci au avut loc etansarea cu cuart a firelor de tungsten si producerea unui nou praf fluorescent.
In 1938, Philips a lansat becul fluorescent. Producerea becurilor fluorescente de dimensiuni mici a avut loc abia in 1980, cand a fost lansat becul fluorescent compact cu tub scurt. Ne alaturam astfel unei alte initiative de gen, cea coordonata de Institutul de Studii si Proiectari Energetice.
Scopul general al proiectului acesta este promovarea, pe baza de voluntariat, a unor initiative-pilot care sa conduca la cresterea utilizarii celor mai eficiente lampi electrice de iluminat si aparate frigorifice in diferite regiuni ale pietei europene.
UE finanteaza schimbarea
"E o initiativa meritorie campania de promovare a becurilor economice lansata de "Adevarul". ISPE are la randul sau un proiect similar pe bani europeni care se desfasoara concomitent in mai multe state UE si a fost primit foarte bine de oameni.
Am instalat astfel de becuri in mai multe blocuri si monitorizam consumul de energie dupa instalarea lor, pentru a vedea care este castigul concret. Va consideram deja parteneri! Cu cat mai multe actiuni de acest fel, cu atat mai bine!", sustine Adriana Milandru, sef Promovare Programe Internationale din cadrul Institutul de Studii si Proiectari Energetice.
Romanii isi cumpara becurile in functie de pret
Un sondaj al producatorilor de becuri din Romania arata ca, desi sursele de iluminat clasice sunt in continuare cele mai vandute, 33% din consumatori ar dori sa treaca la utilizarea unor surse de iluminat economice. Concluziile raportului releva ca, pentru 94% din consumatori, factorii decisivi in achizitionarea surselor de iluminat sunt: durata de utilizare, pretul, consumul redus de energie si siguranta in utilizare.
Romanii isi mai cumpara becurile in functie de efectul luminii (difuz sau puternic), culoarea luminii sau specificatiile tehnice. Marca sau designul becurilor sunt relevante doar pentru jumatate din consumatori.
Cei care nu vor sa-si schimbe becurile de iluminat sunt majoritari, sondajul indicand 53%. Studiile arata ca becurile economice consuma cu pana la 80% mai putin fata de becul cu incandescenta (obisnuit), iar durata de viata este de sase pana la opt ori mai mare.
Astfel, daca un bec cu incandescenta are o "viata" de 1.000 de ore, becurile economice pornesc de la 3.000 de ore si pot ajunge pana la 12.000 sau 15.000 de ore. Romania va fi nevoita sa-si schimbe becurile cu unele economice pentru ca Federatia Companiilor Europene de Lampi si-a anuntat deja intentia ca, pana in 2015, sa elimine din magazinele europene lampile incandescente, desi planul initial european prevedea ca acestea sa fie reduse cu cel putin 20% pana in 2020. (Andreea Ofiteru)
"Sunt perfect de acord cu aceasta campanie. Ar trebui sa constientizam cu totii ca economisirea energiei reprezinta de fapt economisirea resurselor naturale, atat in privinta combustibililor fosili, cat si a padurilor. Ar trebui sa faceti o campanie prin care sa le aratati cetatenilor ca numai daca vor actiona concertat vor imbunatati calitatea vietii si a mediului in care traiesc", Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.
"In multe tari in care avem reprezentanta am inceput sa promovam deja alternativa becurilor economice, ca masura eficienta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Becurile eco¬nomice sunt de cel putin patru ori mai eficiente si dureaza mai mult timp. E bine sa te adresezi si consumatorului si sa-l convingi ca facturile la energie vor scadea vizibil. E ceva simplu, ce putem face fiecare dintre noi", Gabriel Paun
reprezentant Greenpeace Romania.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul