Adevarul: Folositi culori naturale pentru oua!

Principalul mod de vopsit oua e cu vopselele speciale care se gasesc in comert, cele mai multe fiind pe baza de praf de carbune sau din alti produsi petrolieri. Rezultatul folosirii unor astfel de produse nu numai ca reprezinta un pericol pentru sanatate, dar polueaza si mediul, dupa ce sunt aruncate cojile de la oua.

Chiar daca ar trebui sa fie o perioada a cumpatarii, de cele mai multe ori, Sarbatorile Pascale cresc consumul, iar acest lucru duce la tone de deseuri si o mare risipa de energie. Pentru a evita irosirea resurselor, ecologistii propun cateva sugestii de pregatire a Pastelui, avand, in acelasi timp, o atitudine prietenoasa fata de mediu.

Venirea iepurasului, momentele petrecute cu cei dragi si bucatele traditionale fac din sarbatorile de Paste un prilej in care ne putem arata indemanarea pentru pregatirea cat mai natural a sarbatorii.

Foi de ceapa sau sfecla rosie

Stim cu totii ca, potrivit traditiei, de Paste se vopsesc ouale in cat mai multe culori si cu cat mai multe modele. Ecologistii spun ca ouale pot fi vopsite natural, cu ajutorul legumelor. Culorile naturale ofera surprize placute in sensul ca niciun ou nu va semana cu celalalt. Rosul se obtine din ceapa rosie. Se fierbe o cana de apa cu un pumn de coji, iar apoi se lasa 12 ore sub capac. In aceeasi solutie se fierb ouale pana la obtinerea nuantei dorite.

Daca doriti o culoare mai aprinsa puteti folosi sfecla rosie, care se fierbe intr-o jumatate de litru de apa. Ouale se introduc timp de 10 minute in solutia astfel obtinuta. Culoarea galbena se obtine din patrunjel sau papadie.
Pentru un galben aprins vom folosi doua legaturi de patrunjel, pe care-l vom pune la inmuiat peste noapte. A doua zi, fierbem patrunjelul un sfert de ora, dupa care punem ouale in solutia obtinuta.
Papadia se foloseste pentru obtinerea unei nuante mai deschise de galben, florile fiind fierte odata cu ouale.

Urzicile fac ouale verzi!

Pentru obtinerea unor oua verzi vom utiliza un manunchi de urzici proaspete, pe care le vom pune la macerat de seara pana dimineata. Ouale albastre le vom obtine din varza rosie, ale carei frunze le vom pune la fiert impreuna cu ouale. Dupa fierbere, pentru a obtine culoarea dorita, ouale mai raman in apa colorata timp de aproximativ o ora. Daca vrem sa obtinem o culoare mai intensa, vom adauga in apa o cana cu otet.

Sfaturi pentru cadouri eco

Alegeti ouale care sunt impachetate in materiale usor de reciclat, precum cele invelite in staniol. In cazul in care primiti cadouri sub forma oualor impachetate in cartoane incercati sa refolositi ambalajul. Puteti sa va pregatiti singuri prajitura pentru Paste sau chiar ouale de ciocolata, ceea ce nu ar implica ambalaje aruncate. Incercati sa cumparati cat mai multe dintre produse de la micii fermieri.

In strainatate, oamenii sunt obisnuiti sa cumpere produse la un pret corect, ceea ce ii ajuta foarte mult pe micii producatori.

Ganditi-va la cadouri alternative pentru familia dumneavoastra, precum aranjarea unei iesiri in natura, ceea ce ar aduce mai multe beneficii pentru sanatate decat consumul de ciocolata in fata televizorului. In magazine exista oua deja vopsite, insa cel mai bine ar fi sa le pregatiti dumneavoastra acasa. Si nu uitati sa preferati culorile naturale!

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri