Centrele urbane europene planuiesc sa reduca emisiile de carbon, aducand curent electric din centrul Africii.
Soarele care parjoleste Sahara va fi „exploatat" de Europa, pentru a genera energie nepoluanta si gratuita. Desertul african va gazdui „ferme solare", intinse pe suprafete imense, ce vor produce energie, fie prin panouri solare ce utilizeaza celule fotovoltaice, pentru a produce energie electrica, fie prin panouri solare utilizate la fierberea apei.
Pentru a asigura intreaga energie de care are nevoie continentul european, sustin specialistii, nu este nevoie decat de „capturarea" a 3% din lumina generata de soare in Orientul Mijlociu si Sahara. Oamenii de stiinta sustin, in urma cercetarilor efectuate, ca lumina solara din regiunea desertica si Orientul Mijlociu este mult mai eficienta, deoarece este mult mai puternica.
Astfel, panourile solare cu celule fotovoltaice montate in Sahara vor putea produce de trei ori mai multa electricitate decat cele care sunt montate in Europa. Insa, costurile crearii unei retele care ce ar putea lega Africa de continentul european sunt apreciate a fi destul de mari, din cauza faptului ca tarile din sudul Marii Mediterane nu detin inca infrastructura necesara dezvoltarii unui astfel de proiect.
Sarkozy sustine proiectul
Transportul energiei obtinute din desertul african se va face prin cabluri de inalta tensiune, dar nu de curent alternativ, ci continuu. In acest fel, tari ca Marea Britanie si Danemarca vor putea exporta energie eoliana sau vor putea sa importe energie geotermala din Islanda. Pierderile care se pot ivi pe liniile de curent continuu sunt mult mai mici decat cele traditionale, de curent alternativ, mai ales pe distante foarte mari.
Presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, si premierul britanic, Gordon Brown, au declarat ca sprijina din punct de vedere politic, acest plan pentru a le demonstra oponentilor lor ca energia regenerabila poate fi folosita cu succes. In ciuda faptului ca multe voci sustin ineficacitatea acestui proiect care poate fi compromis cu usurinta din cauza prognozelor meteorologice care nu sunt de multe ori precise.
Spania si Portugalia au investit deja in energia solara, iar Algeria a demarat un proiect pentru construirea unei centrale ce va combina energia solara cu gazele naturale.
Captarea energiei solare
Panoul solar este un dispozitiv folosit pentru captarea si utilizarea energiei solare.
La baza procesului de captare a energiei solare, cu ajutorul panourilor solare, sta celula fotovoltaica care, atunci cand intra in contact cu razele soarelui, produce energie electrica.
Panourile solare folosite la fierberea apei sau la incalzirea locuintelor au un proces de functionare simplificat. Ele capteaza caldura solara si o transfera, prin intermediul unor tuburi, unui flux de apa. Astfel, apa este incalzita si poate fi folosita sau stocata.