Adevarul: Ecologia se invata

Pentru cei mai multi dintre noi, reciclarea sau obiectele din materiale ecologice sunt o noutate. Pentru cei mici sunt notiuni pe care le invata din scoala si le folosesc zilnic. Copiii sunt mai receptivi la spiritul ecologic. Zeci de scoli participa lunar la concursuri de acest gen, iar cursuri optionale de protectia mediului nu mai sunt o raritate.

„Stinge lumina cand iesi din camera. Vei avea mai multi bani la piata“! Acesta este mesajul care iti sare in ochi cum intri in hol. Nu este holul unei case in care se fac economii pe timp de criza, ci culoarul unei scoli. Scoala 79 din Capitala. Pe toti peretii, afise mici cu mesaje ecologice.

Paginile de ziar si desenele pe teme ecologice fac ca peretii sa para foarte verzi. Cei mici stiu deja ce inseamna ecologie. Carnavalul eco – cu costume ecologice – este deja o obisnuinta pentru cei mici. „Doamna servetel“, „robotul“ si zanele create din peturi, din hartie folosita sau din capace de plastic au fost vedetele de anul acesta. Copiii inteleg ce inseamna ecologia. „Daca in viata ta nu ai sadit un pom, inseamna ca ai trait degeaba“, ne invata o fetita de clasa a IV-a.

Jucarii ecologice

Invatatorii si profesorii sunt si ei implicati in actiuni de protejare a mediului. „Avem o materie optionala de ecologie. Copiii sunt foarte receptivi“, spune Mihaela Badea, profesor de fizica si coordonatoare a echipelor care participa la concursuri de ecologie. Cei din clase primare vad inca reciclarea prin ochii lor mari de copii.

Jucariile din materiale reciclate sau palariile din carton ii fac sa zambeasca la orele de lucru manual. „Am facut avionul dintr-un pet de apa, i-am pus roti din capace de sticle, iar elicea este din carton“, se mandreste un baiat de clasa a II-a cu noua lui creatie.

In majoritatea scolilor din Romania, protectia mediului prinde la cei mici. Acestia ii implica si pe parinti. La Scoala 79, parintii sunt cei care pierd noptile pentru a-i ajuta pe elevi cu designul paginilor de reviste ecologice si cu planse desenate. Copiii se gandesc insa la mai mult: flori din sticle de plastic sau o replica a Turnului Eiffel din deseuri. Toate sunt expuse in scoala lor.

Activistii ecologisti recunosc ca responsabilitatea fata de natura se invata. „Din experienta mea pot sa spun ca educatia ecologica trebuie sa inceapa inca din scoala pentru cei mici. Pentru adulti este deja prea tarziu“, spune Anamaria Bogdan de la Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

 

Nu e sigur ca elevii de acum care invata protectia mediului din scoala vor fi la fel de responsabili si atunci cand vor deveni adulti, mai ales ca la liceele cu profil „stiintele naturii“ ecologia nu mai e materie obligatorie. Diferenta dintre felul in care copiii, pe de o parte, si adultii, de cealalta, percep ecologia se observa aproape la fiecare pas. Curtile scolilor sunt pline de copaci, fara urma de gunoaie, in timp ce colturile de strada cu mormane de deseuri sau mucuri de tigara vorbesc de la sine.

Copii receptivi

„Eu sunt de acord cu introducerea temei ecologice in programele scolare“, crede si Serban Copot, membru al formatiei Animal X, in prezent activist ecologist. El este sigur ca pustii sunt receptivi la aceste probleme. Ne aminteste chiar de un studiu facut in toata Europa in cadrul caruia copiii au fost pusi sa deseneze case. „Cei educati in spiritul eco au desenat casa cu un cos de gunoi langa“, adauga Serban Copot.

Tinerii, nepasatori cu natura

Tinerii cu varste sub 35 de ani sunt cei care se gandesc cel mai putin la ecologie, arata studiul „Ecologismul in Romania”, realizat online. Astfel, aproape 20% din respondentii din mediul urban incadrati in aceasta categorie de varsta spun ca nu au auzit de nicio actiune ecologista pana in prezent, iar cei mai multi dintre ei sunt sceptici in privinta rezultatelor concrete ale acestor campanii.

In cazul celor din afara Bucurestiului , doar 34% au participat in ultimul an la o actiune de acest gen. Din categoria persoanelor cu varste peste 35 de ani, mai bine de 56% au participat la actiuni de plantare a copacilor sau de strangere a deseurilor.

Comportament poluant

Chiar si asa, campaniile ecologice sunt inca la inceput la noi, iar specialistii in domeniu sunt numarati pe degete. „Cei mari se pot adapta, insa foarte greu. Daca nu esti educat in acest fel, este foarte greu sa te mai schimbi”, cred acestia. Acest lucru este recunoscut de foarte multi: 88% din romani spun ca la noi nu se pune accent pe protectia mediului si cei mai multi sunt nemultumiti in ceea ce priveste suprafata verde din orasul in care locuiesc.

In plus, peste 80% recunosc ca propriul lor comportament este principal factor poluator, pe locurile urmatoare situandu-se poluarea auto si factorii industriali. In privinta masurilor pe care sunt cel mai dispusi sa le ia, acestia au amintit reducerea consumului de apa si de energie electrica. ;

Traiul bio cade greu la buzunar

Ecologia este o practica considerata prea scumpa de foarte multi dintre noi. Studiile arata ca doar 1% din romani consuma alimente ecologice, cu toate ca acestea sunt benefice sanatatii umane.

Produsele bio se obtin prin practicarea sistemului de agricultura ecologica, ce interzice folosirea organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, precum si a hormonilor si a antibioticelor. Principalul motiv pentru care nu ajungem la produsele bio este pretul prea mare al acestora.

Elevii Scolii 79 din Capitala au facut o floare din deseuri

Cu toate acestea, majoritatea lanturilor de hipermarketuri si supermarketuri au lansat game bio ale marcilor proprii. Produsele alimentare nu sunt singurele la care trebuie sa avem grija. La raft, unii dintre cumparatori se gandesc la implicarea sociala a companiei care ofera anumite produse. Astfel, un studiu realizat de Asociatia pentru Relatii Comunitare arata ca 69% din cei intervievati se gandesc ca „mai bine nu cumpara un produs al unei firme care dauneaza mediului si sanatatii”.

Spirit de competitie

Spiritul ecologic al copiilor este dezvoltat atunci cand invatarea se face in joaca, spun profesorii. Daca la mijloc e si un concurs , atunci gunoaiele se transforma in cele mai frumoase obiecte. Elevii de la Scoala 79 participa in prezent la o competitie pe teme eco-civice, organizat de Petrom. Nu s-au multumit cu o echipa, ci au format trei.

Prima etapa a concursului national eco-civic “Scoala lui Andrei” a strans aproape 1.000 de proiecte calificate si 5.000 de elevi inscrisi in concurs de la 239 de scoli din toata tara.

Premiul cel mare al concursului consta in participarea echipei la Tabara “Tara lui Andrei” organizata in vara aceasta in statiunea Durau, in judetul Neamt. In plus, proiectul castigator va primi o finantare de 10.000 de euro.

Gratar ecologic

Orice picnic si orice gratar ar trebui sa fie urmate de o actiune de colectare a gunoaielor. Aproximativ 60% din romani se declara dispusi sa participe la strangerea deseurilor produse chiar de ei. In realitate, dupa clasicul gratar la padure raman in urma mormane de gunoaie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri