Primavara este sezonul in care la malul Marii Negre se gasesc cei mai multi delfini aruncati de valuri pe plaje. Unii esueaza din cauze naturale, dar cei mai multi sunt victime ale actiunilor omului.
Delfinii din preajma litoralului romanesc au fost pescuiti fara limite pana in anul 1962 de catre toate tarile riverane, dintre care Rusia si Turcia au continuat sa-i pescuiasca pana in 1983. Asa se face ca, de la peste 2 milioane de exemplare, din aceste mamifere marine au mai ramas doar cateva sute de mii. Acum, cand, in mod oficial, nu mai sunt exploatati industrial, ei sunt supusi altor riscuri majore. Poluarea si anomaliile climatice ii fac mai vulnerabili in fata bolilor.
Zgomotul scuterelor acvatice, al sonarelor submarinelor, dar si cel al antrenamentelor militare ii dezorienteaza, facandu-i sa esueze pe tarmuri. Pescuitul intensiv le intinde pretutindeni plase, in care ei se prind si se ineaca, nemaiputand sa se elibereze. Cele trei specii caracteristice Marii Negre, Delfinul comun, Afalinul si Marsuinul, sunt, prin urmare, pe cale de disparitie. Lipsa lor va avea consecinte catastrofale asupra ecosistemului marin.
Taiati, sfartecati si impuscati in cap
Cea mai grava agresiune asupra acestor mamifere marine vine din partea pescarilor care isi intind necorespunzator plasele pe suprafete foarte mari si nu protejeaza delfinii prin montarea, pe aceste plase, a unor emitatoare sonore care sa-i tina la distanta. Atrasi de pestii prinsi gramada, delfinii se incurca in plase si mor inecati.
Un caz raportat recent de Oceanic-Club, organizatie romaneasca ce urmareste conditiile de viata ale delfinilor din apele teritoriale romanesti, s-a referit la un delfin-femela, foarte tanara, de doar doi ani, perfect sanatoasa, gasita moarta pe plaja de la Mamaia, in apropiere de Hotel Yaki, cu rani pe corp produse de obiecte taioase. Tot ce se poate spera este ca taieturile si impunsaturile sa-i fi fost aplicate dupa ce se inecase, pentru a o desface din ochiurile plasei.
Tot Oceanic-Club a raportat descoperirea pe plaja dintre Mamaia si digul portului Midia Navodari a unui delfin mort, care, dupa expertizare, s-a constatat ca fusese impuscat in cap.
Ajutati sa revina in larg
Desi dotati in mod admirabil de catre natura, curajosii delfini sunt adesea in situatia de a avea nevoie de ajutorul salvator al omului.
Adesea, in cautare de hrana, delfinii vin prea aproape de tarm. Asa s-a intamplat cu un grup format din doi adulti, un mascul si o femela, si un pui, care s-au aventurat in Portul Constanta, pe 14 aprilie 2008, urmarind un banc de chefali. O echipa din cadrul programului "Delfini in Criza", derulat de Oceanic-Club, i-a supravegheat timp de sase ore, iar a doua zi, scafandrii i-au indrumat catre iesirea din port, pentru a nu fi periclitati la intoarcerea in larg.
O legenda antica spune ca un delfin care se imprietenise cu un baietel, dupa ce l-a adus la mal, n-a mai putut inota din cauza apei prea mici si, cum copilul nu l-a putut impinge spre larg, delfinul a platit cu viata prietenia cu puiul de om.
„Prietenie neconditionata" fata de om
Mamifere acvatice care nasc pui vii, pe care ii alapteaza, delfinii provin din animale terestre, unii dintre ei prezentand la nastere fire de par la bot, care apoi dispar. Remarcabili pentru inteligenta lor, apropiata de cea a omului, delfinii sunt inzestrati, dupa cum spunea scriitorul grec Plutarch (46-125 e.n.), cu darul "prieteniei neconditionate".
Multe legende povestesc despre oameni salvati de la inec de delfini, chiar fiul lui Plutarch, Telemachos, traind o astfel de aventura, relatata de tatal sau in cartea "Despre inteligenta animalelor". Jucausi si curajosi, delfinii insotesc adesea vapoarele, inotand la prora, de parca le-ar deschide drumul.
Prietenia si afectiunea delfinilor din acvarii pentru omul care ii ingrijeste este un fapt de notorietate. Stiri din mass-media, care au facut inconjurul pamantului, au relatat despre astfel de delfini care daca erau certati de dresor se imbolnaveau, facand leziuni pe ficat, de suparare. Sau daca le murea ingrijitorul refuzau sa mai manance, fiind in pericol sa moara si ei.
Winter, delfinul cu coada din silicon
Kevin Carrol, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in proteze medicale, i-a reconstituit unui delfin, pe care salvatorii sai l-au botezat Winter, coada, pierduta intr-o capcana de tip crab. Dupa cum relateaza "The Times", in 2006, delfinul, din specia Afalin, cazuse in capcana in timp ce inota impreuna cu puiul sau, de doua luni, in apropierea Coastei Floridei.
Cei care l-au observat plutind la suprafata apei l-au dus la Acvariul Clear Water Marine, unde a fost ingrijit pana si-a revenit. Winter si-a recapatat libertatea dupa ce a fost dotat cu o proteza din silicon si plastic in loc de coada, pe care o misca in orice parte si cu ajutorul careia a reinvatat sa inoate.
Programe regionale de salvare
Salvarea delfinilor nu poate fi realizata decat pe baza unor programe europene regionale la care sa colaboreze toate statele riverane la Marea Neagra, dar si la Mediterana si la Oceanul Atlantic. De aceasta actiune de anvergura raspunde, in principal, o organizatie internationala cu sediul la Monaco, cunoscuta sub denumirea de "The Agrement on the Conservation on Cetaceans in Black Sea, Mediteranean Sea and Contiguous Atlantic Area", pe scurt, ACCOBAMS.
Amploarea pescuitului in Marea Neagra, unde Romania are in jur de 5-6 mii de ambarcatiuni de pescuit, este deosebit de mare, numarul vaselor turcesti de pescuit, de exemplu, ridicandu-se la peste 17.000. In opinia ecologistilor, acest pescuit extins si maniera in care se practica azi reprezinta pentru Marea Neagra un adevarat jaf.
Pentru a-i proteja pe delfini, in Romania nu se gasesc suficienti bani, iar educatia publicului larg este precara. "Protectia delfinului in Romania este o picatura intr-un ocean", apreciaza Gheorghe Radu, dr. ing. la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" de la Constanta.
Pesticidele si plasticul „ataca" delfinii
Unul dintre motivele pentru care cadavrele de delfini sunt mai frecvente pe plaja in aceasta perioada este ca acum, calcanii, hrana lor preferata, se indreapta spre apele mici din apropierea tarmurilor, unde isi depun icrele. Delfinii ii urmaresc si, de multe ori, ajunsi in ape putin adanci, nu mai pot inota spre larg si sunt aruncati de valuri pe tarm. Oamenii ii gasesc, de obicei, dupa ce au murit de mult. Dar si asa, este util sa le fie semnalata prezenta. Pentru ca prelevarea de probe si analizarea acestora in laborator determina cu precizie cauza mortii si face posibila stabilirea vinovatilor.
Monitorizarea delfinilor esuati este un obiectiv al organizatiei Oceanic-Club de la Constanta, care, cu specialisti si voluntari, cerceteaza plajele litoralului cu regularitate. Peste 200 kg de plase abandonate de pescari au fost culese din ape, de la adancimi de peste 12 m, de catre scufundatorii profesionisti de la Oceanic-Club. Iar probele prelevate de la delfinii morti de pe plaja au aratat concentratia mare de pesticide ingurgitata, ca si inghitirea fatala a unor bucati de plastic care se gasesc din belsug in apele marii.
Sfaturile specialistilor
Atitudinea oamenilor fata de delfinii gasiti esuati pe plaja este conditionata, in primul rand, de starea in care ei se afla. Daca delfinul este inca viu, trebuie sa i se hidrateze pielea si sa fie protejat de razele soarelui. De asemenea, se recomanda pastrarea unei distante prudente, pentru a se evita eventuale accidente. Prezenta pe plaja a unui delfin, indiferent in ce stare se afla, trebuie anuntata, sunand la Oceanic-Club (0241-66.19.56; 0744-50.77.09) sau la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta (0241-540.870).
Delfini ucisi de plasele braconierilor
Echipele de monitorizare ale Oceanic Club au gasit ieri, esuat pe plaja din Eforie Nord, un pui de delfin din specia Tursiops truncatus. Potrivit lui Razvan Popescu Mirceni, directorul coordonator al Oceanic Club, acesta este al patrulea mamifer gasit pe plajele romanesti in ultimele zece zile, iar cauza mortii este aceeasi – plasele braconierilor. De data aceasta este vorba despre un mascul cu varsta pana intr-un an, a carui moarte s-a produs prin inec in urma prinderii sale in plasele de pescuit tip setca. Delfinul gasit la Eforie avea lungimea de numai 1,68 m (la maturitate, mamiferele au 2,50 -2,70 m). Trupul delfinului a fost preluat de specialistii de la Oceanic Club, pentru a intra in faza de cercetare a programului „Delfinii in criza!". (Catalina Dumitrache)
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul