Adevarul: Dejul si Campia Turzii, pe urmele Clujului!

Analizele apei si solului arata, din nou, un nivel de poluare mult peste pragul admis de normele internationale.
Continuam astazi prezentarea gradului ridicat de poluare in care se "scalda" orasele Romaniei prin analiza probelor de aer, apa si sol din inca doua orase ale judetului Cluj: Dej si Campia Turzii.

Daca probele de aer au relevat prezenta noxelor uzuale cu mult sub pragul admis, rezultatele analizelor facute unor probe de apa si sol din aceste orase confirma poluarea din Cluj. Dar, in plus, pe langa prezenta in exces a compusilor toxici de plumb, la Campia Turzii, solul prezinta si o suprapoluare cu zinc.

Probele de sol au fost prelevate din centrul oraselor, respectiv din zona Parcului Municipal – in Campia Turzii si in zona Farmaciei Minerva, langa Parcul Central –, in orasul Dej. Probele de apa au fost recoltate, cu martori, din sistemul central de alimentare cu apa potabila, tot din zonele precizate. Pe scurt, rezultatele din Campia Turzii sunt urmatoarele: 18 μg de compusi toxici cu plumb la fiecare litru de apa potabila, cand normele admise prevad cel mult 10 μg Pb/litru!

Solul prezinta 108 mg de Pb la fiecare kilogram de pamant, in loc de cel mult 20mg/kg, cat ar fi acceptat. Si zincul din sol este in exces, 232 mg in fiecare kg de pamant, in loc de 100 mg/kg cat ar fi suportabil. In Dej, poluarea s-a dovedit a fi mai mica, inregistrandu-se numai 17,5 μg de plumb la fiecare litru de apa (in loc de 10) si 31 mg de produsi toxici cu plumb la fiecare kg de sol (in loc de 20). Precizam ca analizele noastre au urmarit si alti parametri fizico-chimici, dar din lipsa de spatiu ii prezentam numai pe aceia la care s-au inregistrat valori peste cele admise. S-au mai testat: cadmiul, fenolii si amoniul – pentru apa, precum si bioxidul de sulf, bioxidul de azot, monoxidul de carbon, pulberile in suspensie si hidrogenul sulfurat pentru probele de aer.

Ce se poate intampla

Ieri am prezentat pe larg care sunt efectele poluarii cu plumb. Reamintim astazi ca distruge conexiunile nervoase, provoaca intarzieri mintale (mai ales la copii) si o scadere sensibila a acuitatii auditive si vizuale. Din tabloul clinic nu lipsesc colicile abdominale, pietrele la rinichi si sterilitatea la femei.

Ionii de zinc sunt extrem de toxici pentru orice planta, iar pentru om excesul de zinc este daunator pentru ca impiedica absorbtia fierului si a cuprului, accentuand anemiile. Nu exista o legatura bine documentata intre gradul de poluare a solului cu zinc si alterarea sanatatii persoanelor care consuma legume sau fructe ce au crescut pe un astfel de sol. Calitatea apei din panza freatica, in care ar putea ajunge ionii de zinc, este insa strans legata de calitatea solului prin care trece.

Ce spun autoritatile din Cluj-Napoca

Articolul de ieri din "Adevarul" a pus pe jar autoritatile din Cluj. In timp ce reprezentantii primariei si prefecturii considera prudent ca trebuie monitorizate cu atentie toate reclamatiile, conducerea Consiliului Judetean si a Companiei Regionale de Apa Somes a participat la o conferinta de presa extraordinara, in care s-au respins ca neveridice informatiile din masuratori.

Dorin Ceataras, directorul Companiei de Apa Somes (CAS), a afirmat, in cadrul conferintei de presa, ca masuratorile efectuate zilnic de laboratoarele companiei indica valori mici, mult sub nivelul celor relatate in masuratorile publicate ieri de "Adevarul".

Ceataras admite ca mai sunt cetateni care detin conducte de plumb in instalatiile interioare, dar crede ca acestea nu pot depasi valoarea maxima de 3 micrograme, sustine acesta. Reteaua de alimentare cu apa a municipiului Cluj a fost modernizata, fiind investite sume considerabile in ultimii ani, de peste 120 milioane de euro, mai spune Ceataras, care a adaugat ca au sunat foarte multi clujeni la Compania de Apa pentru a se interesa de calitatea acesteia.

Primaria e mai rezervata

Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei din Cluj, ne-a declarat ca, in acest moment, institutia nu are atributii directe in aceasta chestiune. Totusi, preocupata de soarta cetatenilor, primaria va avea in noua organigrama un birou de mediu in care vor fi urmarite reclamatiile si sesizarile cetatenilor, probabil pana la sfarsitul anului, a mai declarat Raimonda Boian.

Prefectul Alin Tise a cerut, in urma materialului, Agentiei de Protectie a Mediului si Garzii de Mediu, sa efectueze noi masuratori si sa ia masurile care se impun pentru a se vedea daca semnalele date de publicatie se verifica. Potrivit sefului Autoritatii de Sanatate Publica, Aurel Deleanu, nu a fost inregistrata in ultima vreme boala provocata de excesul de plumb, saturnism.

Potrivit sefului Agentiei de Protectie a Mediului Cluj, Septimiu Sanmrghitan, calitatea apei nu este problema agentiei. In schimb, poluarea solului este una istorica, care se situeaza sub limita admisibila, iar cea datorata autovehiculelor, este si aceasta sub valoarea permisa de legislatie.

Primarii, contrariati de rezultate

Edilii din Campia Turzii si Dej s-au aratat surprinsi de rezultatele masuratorilor de sol si apa potabila facute in localitatile lor cu ajutorul laboratorului mobil si au luat pozitii evazive.

"Nu stiu sa avem probleme de mediu de acest tip. Nu avem industrii poluante in zona… Mechel, firma ruseasca, care produce aici otel beton, sarme de otel, cuie s.a., are statii de neutralizare si nu prezinta riscuri. In Parcul Municipal, de unde au fost luate probele de apa, am improvizat anul acesta o conducta ca sa fie apa potabila disponibila pentru trecatori cu ocazia zilelor orasului si provine din sistemul de alimentare al urbei. Dar nu avem informatii ca ar avea cantitati de plumb peste limita admisa", spune Ioan Vasinca, primarul din Campia Turzii. Viceprimarul din Dej a gasit mai curand cauze istorice rezultatelor.

"Concentratia de plumb gasita in Parcul Central din Dej, in zona Farmaciei Minerva, poate avea o cauza ce tine de trecut. Pe locul respectiv a functionat zeci de ani o tipografie. In ceea ce priveste calitatea apei, exista ceva probleme din cauza conductelor si a bransamentelor vechi de 30-40 de ani. De multe ori, apa e plina de rugina din aceasta cauza. Poate ca si concentratia de plumb tot de aici se trage. Avem insa un proiect de 3,2 milioane de euro prin care vom schimba reteaua veche cu una din polietilena", explica Costan Morar, viceprimarul din Dej.

Laboratorul nostru respecta normele internationale!

Pentru ca unele persoane dintre cele care ar trebui sa ia masuri de reducere a gradului de poluare in orasul Cluj-Napoca au gasit de cuviinta sa conteste analizele facute de noi, precizam urmatoarele:

Probele de sol s-au prelevat din centrul orasului Cluj, chiar din spatiile verzi din Piata "Avram Iancu", iar probele de apa au fost ridicate fie de la asociatii de locatari, fie din fantani, avand proprietarii drept martori la aceste operatiuni. Laboratoarele de Mediu ale RQC ofera o monitorizare in timp real a calitatii aerului, apei si a solului pentru cele doua rafinarii ale Grupului Rompetrol, Petromidia si Vega.

Obiectivul central al acestora este asigurarea protectiei si sanatatea mediului inconjurator, precum si prezervarea microclimatului specific zonei in care activeaza. In caz de poluari accidentale, firma Rompetrol Quality Control foloseste un laborator mobil care, in masura in care este disponibil, este folosit de redactia cotidianului "Adevarul" pentru desfasurarea campaniei "Calitatea conditiilor de mediu in orasele Romaniei".

Pachetele de servicii oferite de ROMPETROL QUALITY CONTROL respecta standardul SR EN ISO/CEI 17025:2005 (Certificat nr.333-L/07.05.2007). Procedura de acreditare este asigurata de Asociatia de Acreditare din Romania – RENAR, unicul organism national abilitat si recunoscut pe plan mondial ca semnatar al protocoalelor de recunoastere multilaterala cu I.L.A.C. – International Laboratory Accreditation Convention, E.A. – European Cooperation for Accreditation si I.A.F. – International Accreditation Forum.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri