Culturile intensive, folosirea fertilizatorilor si a pesticidelor fac ca legumele sa isi piarda savoarea. Principala problema a legumelor din magazine este ca provin din culturi industriale si pentru profit – sunt facute sa se coaca repede, sa fie frumoase si sa se strice cat mai tarziu, spun specialistii.
Daca acum cativa ani romanii se laudau in fata prietenilor veniti din strainatate cu legumele si fructele gustoase autohtone, in bucatariile gospodinelor acestea se gasesc tot mai rar, iar la masa au ajuns sa se serveasca acele rosii apoase, tari si fara gust despre care acum cativa ani auzeam ca se mananca in vest.
„Principala problema a alimentelor pe care le gasim in majoritatea magazinelor mari este ca sunt cultivate intensiv, sunt folositi fertilizatori si pesticide mai multe. Legumele pe care le vand taranii in piata sunt mai savuroase pentru ca se dezvolta natural, sub soare, fara chimicale. Desigur, metodele traditionale nu aduc la fel de mult profit, dar legumele crescute astfel sunt mai sanatoase“, spune cercetatorul clujean Carmen Socaciu, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Rosiile crescute industrial sunt deficitare in vitamina C, aroma si pigmenti, adauga experta.
Citeste articolul in Adevarul