Adevarul: David Bellamy botanist, jurnalist, profesor doctor: Incalzirea globala, o teorie falsa

David Bellamy explica, in exclusivitate pentru „Adevarul“, de ce schimbarile climatice nu sunt cauzate de emisiile de CO2.Renumitul om de stiinta a fost pus pe linie moarta de mass-media si colegii de breasla, deoarece contesta incalzirea globala. Cercetatorul britanic, alaturi de voluntarii care au participat la o campanie de plantare a copacilor intr-un parc din Belfast. David Bellamy le explica tinerilor ca arborii sunt cele mai longevive organisme de pe planeta

Contestati o teorie care inghite miliarde de euro pentru a fi confirmata si sustineti ca incalzirea globala nu este influentata de cresterea emisiilor de carbon. Cu ce argumente?

Pana acum, partizanii acestei false teorii nu au adus niciun argument solid care sa demonstreze ca inmultirea emisiilor de carbon ar putea sa influenteze cresterea temperaturilor pe glob. Chiar daca admitem o sporire a concentratiei de CO2 in atmosfera cu 5%, in ultimii 10 ani, acest fenomen nu are nicio influenta asupra mediei globale a temperaturilor. Adevaratii oameni de stiinta au demonstrat ca dioxidul de carbon nu este un poluant.

Este insa cel mai important fertilizator natural care participa la procesul de fotosinteza, iar odata cu revolutia industriala, putem spune ca asistam la o crestere a procesului de fotosinteza de numai 15%. Nu dioxidul de carbon duce la desertificarea planetei, ci defrisarile masive si necontrolate. Conform unor date de ultima ora, economia globala pierde mai multi bani exploatand fondul forestier decat cheltuieste cu reimpaduririle.

Incalzirea globala este un soi de manipulare?

Da, prin aceasta teorie, oamenii sunt manipulati, iar adevaratele interese „verzi” ale planetei sunt camuflate de catre politicienii care au facut din topirea ghetarilor un totem, in loc sa rezolve problemele reale legate de mediul inconjurator.

Credeti ca exista un conflict de interese intre grupurile care sustin utilizarea resurselor conventionale si cele care promoveaza energiile regenerabile?

Combustibilii fosili sunt limitati si neregenerabili, asa ca, intr-o buna zi, vor disparea. Solutiile trebuie gasite imediat, insa ar fi bine ca ambele parti sa cada de acord asupra celei mai bune variante si sa-si faca asa cum trebuie datoria. Cat despre biodiesel, nu este alternativa viabila. Se consuma foarte multa energie pentru a fi fabricat, nejustificandu-si, astfel, denumirea de energie regenerabila. In tarile sarace, oamenii sufera de foame pentru ca terenurile agricole sunt deja cotropite de rapita si soia, materia prima pentru biocombustibili.

De ce ati atacat fermele eoliene?

Turbinele eoliene nu ofera o sursa stabila de energie si ne vom intoarce la uzinele electrice traditionale, chiar daca acestea isi vor diminua productia. Cu atat mai mult cu cat consumatorii, care platesc taxe foarte mari, vor renunta treptat la acest tip de energie. Fiecare turbina eoliana ucide anual 30 de pasari si mult mai multi lilieci, iar poluarea sonica produsa de parcul de eoliene, impreuna cu dereglarea undelor radio si a transportului aerian, constituie suficiente motive pentru a combate aceasta forma nereusita de energie regenerabila.

Exista, in opinia dumneavoastra, o destinatie mai buna pentru banii irositi in stoparea efectului de sera?

Guvernele se incapataneaza sa creada ca rezolva toate problemele cu care se confrunta, dar, in loc sa faca asta, provoaca lumii alte necazuri si mai mari. Ar trebui ca bogatii planetei sa investeasca bani in tarile foarte sarace, acolo unde oamenii mor de foame si nu au, in alt fel, nicio sansa sa atinga un nivel de trai decent.

In disputele provocate de efectul de sera sunt incriminate, cu precadere, emisiile de carbon. Exista interese ascunse?

Cei 31.000 de oameni de stiinta care militeaza pentru recunoasterea teoriei ce propaga incalzirea globala vor, intentionat, sa atraga atentia asupra distrugerii uneia dintre cele mai nesemnificative resurse ale omenirii.

Spuneti mereu ca ii multumiti lui Dumnezeu pentru incalzirea globala. De ce credeti ca acest fenomen este un „dar”?

Cu 10.000 de ani in urma, cea mai mare parte a teritoriului Marii Britanii se afla sub gheturi. Incepand de atunci, majoritatea civilizatiilor lumii „au iesit la lumina”.

Care sunt studiile si experientele pe care se bazeaza afirmatiile dumneavoastra?

Tot ceea ce se sprijina pe legile stiintei si nu are nicio legatura cu sfera politica.

Ati vizitat Romania si ati spus ca este o tara „salbatica”.

Prin chiar „salbaticia” ei, Romania este o Gradina a Edenului si are, inca, regiuni muntoase intinse si soluri organice ce adapostesc o biodiversitate ce poate sa atraga multi ecoturisti. In Delta Dunarii, vestita in toata lumea pentru speciile rare si pentru frumusetea ei insa, se aduna si se curata apele raurilor poluate, care se varsa in fluviu si, apoi, in Marea Neagra.

Ecosistemele din Marea Neagra ar trebui protejate si conservate. Astfel, nisetrul ar putea sa se intoarca si sa-si depuna icrele in mediul sau natural, impreuna cu alte specii de pesti care au migrat din cauza poluarii si a meduzelor.

Bani aruncati in vant

Banii cheltuiti pe studiile ce se caznesc sa demonstreze ca incalzirea globala este influentata de cresterea emisiilor de carbon sunt aruncati in vant, spune Bellamy. In opinia reputatului profesor, oamenii de stiinta isi pierd timpul de pomana incercand sa demonstreze ca sporirea nivelului de CO2 ar putea avea efecte catastrofale asupra climei.

Bellamy sustine ca ei nu fac decat presupuneri, iar acestea se bazeaza doar pe calcule generate de computer. „Niciunul dintre scenariile lor virtuale, care nu au facut decat sa induca panica in randul oamenilor, nu a putut sa prezica schimbarile de temperatura ce s-au petrecut in ultimii 10 ani. Asa ca nu avem cum sa dam crezare acestor oameni care sustin ca o crestere a nivelului de CO2 in atmosfera dezvolta riscul incalzirii globale”, spune Bellamy.

„In realitate, masuratorile arata ca incalzirea globala se apropie de sfarsit, in ciuda faptului ca in atmosfera se emite din ce in ce mai mult CO2. Ca sa dublam cantitatea de CO2 emisa in prezent, ar trebui sa ardem toate rezervele de petrol si gaze si cel putin o treime din cele de carbune. Si asa, temperatura nu ar creste decat cu cateva grade!”, sustine Bellamy.

Despaduririle, pericolul cel mai de temut

Profesorul Bellamy doreste sa se alature celor 31.000 de oameni de stiinta care propaga teama de incalzirea globala, nu inainte insa de a-i determina sa nu mai sperie lumea cu povestile lor. Alaturi de ei, botanistul intentioneaza sa opreasca distrugerea padurilor si sa militeze pentru protejarea biodiversitatii.

„Padurile doborate la pamant in ultimele 24 de ora elibereaza mai mult dioxid de carbon in atmosfera decat opt milioane de oameni care zboara cu avionul pe ruta Bucuresti-New York”, sustine renumitul ecologist englez.

Profil

David Bellamy s-a nascut la Londra in urma cu 75 de ani. A urmat cursurile mai multor colegii londoneze, cat si ale Universitatii din Durham, Anglia. Este botanist, iar dragostea sa pentru natura l-a transformat intr-un infocat aparator al mediului inconjurator. Membru al mai multor organizatii ecologiste, printre care se numara si celebra „Green Rennaissance”, Bellamy a publicat 80 de articole pe teme stiintifice, 35 de carti si a realizat si prezentat peste 400 de emisiuni de televiziune. Profesorul Bellamy a participat la numeroase expeditii menite sa atraga atentia asupra conservarii mediului natural.

Din anul 2002 insa, popularitatea sa a scazut. Profesorul acuza ca a fost marginalizat atat in lumea oamenilor de stiinta, cat si de fostii sai sefi de la BBC. Crima de care este acuzat celebrul profesor este teoria sa care spune ca incalzirea globala nu este decat un fenomen natural, benefic chiar pentru planeta. Profesorul locuieste cu familia sa in comitatul Durham, din Anglia, are cinci copii, dintre care patru sunt infiati. Iubeste animalele, este pasionat in continuare de ecologie, iar, in prezent, militeaza impotriva defrisarii padurilor amazoniene.

spot_img

Ultimele știri