Adrian Christescu este un om de afaceri care a decis sa isi investeasca banii castigati din turism in proiecte ecologice . S-a nascut la Targu Mures, dar de 20 de ani locuieste in Iasi, unde si-a dezvoltat afacerile si proiectele ecologice. El doreste sa traiasca ziua in care Romania va fi un model de curatenie pentru intreaga Europa.
Adevarul: – De ce va preocupa proiectele ecologice ? Se vand mai bine?
Adrian Christescu : – Nu cred ca iubirea de natura tine de conditia noastra materiala, ci indeosebi de constiinta proprie. Cu siguranta faptul ca sunt om de afaceri imi creeaza posibilitatea sa pot si implini proiectele mele ecologice. In cursul anului 2006, am infiintat asociatia nonguvernamentala ,,Alpheus", ce are drept scop cultivarea unei atitudini de respect fata de natura. Alpheus este un zeu al apelor curgatoare, in mitologia greaca.
– Cum v-a venit ideea infiintarii acestei asociatii?
– Sincer: ingrijorandu-ma proliferarea limuzinelor din care se arunca din mers peturi, ambalaje de tigari si de sandvisuri. Am considerat ca celor care procedeaza astfel este tardiv sa le putem schimba mentalitatea, dar copiii lor pot fi modelati in spiritul respectului fata de mediul inconjurator.
– De la infiintarea asociatiei, ce actiuni importante ati derulat?
– S-au desfasurat o serie de activitati care au avut drept scop stoparea poluarii mediului inconjurator, conservarea biodiversitatii si ecologizarea zonelor de agrement. Principala activitate desfasurata in anul 2006 a fost initierea si desfasurarea simpozionului "Renasterea apelor curate". Participanti la simpozion au fost reprezentanti de la Apele Romane, DADR si agenti economici utilizatori de statii de epurare. Un proiect deosebit este cel desfasurat in aprilie 2007, "Un prieten al naturii, un prieten al pamantului".
– Care a fost scopul urmarit prin derularea acestor actiuni?
– Am cautat sa formez o atitudine pozitiva fata de mediul inconjurator, sa se cunoasca si sa se aplice unele norme si reguli de comportament civilizat fata de natura, am dorit sa stimulez interesul pentru pastrarea echilibrului ecologic si exersarea unor deprinderi de ingrijire si ocrotire a mediului ambiant. M-au ajutat copii de la Scoala "Alexandru cel Bun" care au participat efectiv la igienizarea zonei "Padurea de pini" din Moinesti si au montat cosuri pentru depozitarea gunoaielor.
– Ce inseamna pentru dvs. Padurea de Pin de la Moinesti?
– Este un colt de paradis, sadit de Regele Ferdinand, pe la 1920. Durandu-ma paragina in care ajunsesera obiectivul turistic si intreaga padure din jur, am reusit, cu ajutorul unui program Phare, sa le reabilitam si sa le reintroducem in circuitul turistic national. Am construit si un teren de tenis aici, in mijlocul padurii. E o placere sa asculti suierul pinilor si sa crezi ca cineva te aplauda pentru maiestria ta sportiva.
– Concret, ce au facut copiii in cadrul acestor actiuni?
– Eu am confectionat, prin resurse proprii, cosuri de gunoi pe care le-am amplasat in locuri frumoase, cu trafic turistic insemnat. Locuri in care primariile s-au implicat insuficient. Am curatat versanti de dealuri, albii de rauri si parcuri de agrement din apropierea oraselor mici din Moldova, antrenand in aceasta activitate indeosebi elevii. Ei sunt mai receptivi, iar noi speram sa-si influenteze chiar si parintii.
Daca ar veni de la altcineva, actiunile noastre, probabil, ar fi considerate atacuri la persoana de catre unii adulti. Dar asa, venind pildele de la propriii copii, pot avea eficienta. Credem, dupa cum se vede, in educatia pe sens invers. Toate aceste actiuni au reprezentat incununarea unor tabere sponsorizate de asociatia noastra, in cadrul carora specialisti in ecologie au tinut zilnic prelegeri despre protectia mediului. In jurul focului de tabara regulile si normele de convietuire cu natura se asimileaza mai usor.
– Care sunt rezultatele?
– Rezultatele se vor vedea mai ales in timp. Nu suntem atat de naivi, incat sa ne cuantificam munca in tone de reziduuri adunate de noi de pe jos. Munca noastra are bataie lunga: peste cativa ani, va garantez cu mana pe inima ca vom avea o tara mai curata, mai sanatoasa. Caci eu asa imi vad tara, ca un organism viu, care in momentul de fata cam sufera. Iar suferinta i-o provocam noi.
– Sperati ca exemplul dat de dvs. sa fie "contagios"?
– Consider ca oamenii de afaceri au o datorie suplimentara de a se implica si a participa activ la orice activitate ce ar putea sa duca la cresterea gradului national de civilizatie ecologica. Este ca o investitie cu caracter special, in urma careia profitul va fi cuantificat in gradul de curatenie din jurul nostru. Poate cineva de buna intentie are aceeasi idee in stadiul latent, iar acum, vazandu-ma pe mine, isi zice: ce-ar fi sa fac si eu la fel?
-Ce parere aveti despre vanatoare?
-Parerea mea nu este deloc stralucita. Consider ca, in acord cu mileniul III, ar trebui sa ne intereseze salvarea speciilor de animale, si nu uciderea lor.
– Ce va doriti cel mai mult?
Visez la ziua in care nimeni nu va mai arunca gunoaie pe jos. Visez la ziua in care nu voi mai vedea animale moarte pe sosea. Visez la ziua cand ultimul vanator din tara isi va preda pusca la anticariat. Ce credeti…? Visez frumos ?
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul