Adevarul: Cine vrea pielea ursului din padurile Romaniei?

Ursul brun din Romania a devenit "vedeta" presei internationale. Comportamentul acestor animale care traiesc la noi seamana ingrijorare pe mapamond.

Cotidianul "The Times" aloca in numarul sau de ieri un amplu reportaj intitulat "Romania lupta cu invazia ursilor dupa atacul ucigas".

Potrivit articolului, "aproape jumatate din numarul total al ursilor bruni din intreaga Europa sunt in Carpatii Romaniei, fapt ingrijorator pentru autoritatile romane in conditiile in care animalele ataca tot mai multi oameni".

Hrana la indemana a sporit natalitatea

Potrivit datelor Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), in Romania traiesc 6.100 de exemplare, aproape jumatate din totalul de 14.000 din Europa. Nimeni insa nu se gandeste la cauzele care au determinat comportamentul agresiv al salbaticiunilor.

"Cresterea natalitatii acestor animale a fost cauzata si de faptul ca patrupedele nu mai fac efort si gasesc mancarea foarte usor. Daca pana acum ursoaicele aveau unu sau cel mult doi pui, anul acesta sunt cateva exemplare cu cate patru pui. Am depistat si o femela cu cinci pui, dar acesta este un caz unic", a explicat directorul Directiei Biodiversitate din MMDD, Mihai Manoiu.

Omul, vinovat

Faptul ca omul a intrat in habitatul ursilor a determinat accentuarea agresivitatii lor. "Zonele turistice s-au extins, iar turistii au hranit animalele. Administratorii pensiunilor au inceput sa-si faca probleme abia cand situatia a scapat de sub control", a spus Mihai Manoiu.

El a adaugat ca ursul este punct de atractie, iar turistii nu ezita sa-l fotografieze, riscand sa sperie animalul.

Resturile alimentare lasate la discretie de cei care si-au construit case de vacanta au atras ursii infometati si nervosi.

Monitorizare intensa

Dupa tragedia de saptamana trecuta, cand o ursoaica a ucis un tanar, la poalele Tampei, s-a intensificat monitorizarea animalelor.

"In Brasov sunt monitorizate patru femele cu cate trei pui fiecare. Deocamdata, se recurge la ingradirea pubelelor de gunoi din zonele cu probleme, apoi se vor face relocari ale acestor exemplare in alte zone.

Derogarea pentru impuscarea lor nu este o solutie, ci o masura de urgenta. Dar numai acolo unde stim ca sunt ursi agresivi", a subliniat Mihai Manoiu.

spot_img

Ultimele știri