Primaria Marisel a semnat, vineri, contractul cu firma Ramia Eol, pentru realizarea proiectului. Clujul va avea cel mai mare parc eolian din tara, dar si cel mai inalt din Europa. El va produce energie incepand cu anul 2009.
Castigatorul licitatiei pentru construirea parcului eolian din comuna clujeana Marisel, firma Ramina Eol, a preconizat, pentru inceput, o investitie de 64 milioane de euro pentru 18 turbine ridicate pe un spatiu de 100 de hectare. Potrivit reprezentantului Ramia Eol, Thomas Shneider, valoarea investitiei poate sa creasca, in cazul in care vor fi necesare mai multe turbine. "Daca lucrurile merg bine, vom putea extinde numarul turnurilor, iar investitia va putea ajunge astfel pana la 100 milioane de euro", a declarat acesta.
De ce la Marisel
"Prin martie am avut o vizita din partea unor germani care au zis ca, potrivit studiilor facute din satelit, de
NASA, vantul are potential in zona asta pentru ca sufla nonstop. Asa ca noi am hotarat sa scoatem la licitatie un caiet de sarcini pentru o suma modica, de 500 de lei", a explicat Ioan Maris, primarul Mariselului.
Eu cred ca statia de transfer din Marisel este un punct forte in ceea ce priveste dezvoltarea unui parc eolian in zona. Aceasta poate transfera nu mai putin de 100 de megawati, din care societatea va folosi 45 pentru intreg parcul, adica fiecare din cele 18 turbine va avea o putere eoliana de 2,5 megawati.
Se masoara intensitatea vantului
Autoritatile au hotarat ca Ramina Eol este potrivita pentru acest proiect, intrucat firma dispune de surse de finantare din partea E.ON Energi.
Lucrarile pentru construirea parcului propriu-zis vor fi incepute peste cel mult 12 luni, timp in care se va efectua, mai intai, un studiu pentru masurarea exacta a puterii vantului. Astfel, firma Ramina va investi vreo 300.000 de euro pentru ridicarea unor turnuri provizorii cu senzori care sa masoare intensitatea vantului.
Terenul de 100 de hectare pe care se va intinde parcul eolian cu cele 18 turbine este oferit de Primaria Marisel, pentru care aceasta va primi din partea firmei 11% din profitul productiei de energie, adica cel putin 204.000 euro pe an.
Se face si un drum de acces
Pe langa construirea parcului eolian, firma Ramina Eol s-a angajat in construirea drumului pana la parc, precum si la alte investitii in beneficiul comunitatii satesti. "Printre cele mai importante beneficii pe care le vom avea in urma acestui proiect se numara contributia financiara anuala din partea firmei, drumul pe care il va pune la punct, locurile de munca ce se vor crea plus construirea unui camin cultural si renovarea scolilor", a precizat primarul Maris. Acesta spera ca Mariselul va ajunge si un punct de atractie pentru turisti, pentru ca, dupa terminarea parcului, in comuna va fi amenajat si un muzeu eolian.
Prezent la semnarea contractului, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, si-a declarat sprijinul pentru dezvoltarea parcului eolian, mentionand ca acesta va putea asigura un sfert din necesitatile orasului Cluj-Napoca.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul