Angajatii aradeni de la Polaris au sortat deja cateva zeci de tone de gunoi, la patru zile de la deschiderea statiei ecologice. Ei spun ca gunoaiele sunt foarte diverse si necesita mult timp pentru sortare. Potrivit directorului filialei aradene a Polaris, Monica Jitaru, statia a fost amenajata pe un hectar de teren si are o capacitate de 4.500 tone de deseuri pe luna.
"In primele trei zile de prelucrare a deseurilor suntem surprinsi de numarul mare de peturi (sticle de plastic) care au ajuns la noi, in special incolore, albastre si verzi, semn ca se consuma, din plin, apa minerala, sucuri si bere.
De asemenea, avem multe cartoane, hartii, precum si folie, fie ca provine de la impachetat (pungi) sau de la acoperirea solariilor.
Totodata, foarte multe doze de aluminiu au fost gasite printre deseurile care au ajuns pe banda de sortare. In statia de sortare ecologica a deseurilor muncesc 25 de femei cu media de varsta de 35 de ani.
"Angajatele noastre lucreaza in cele mai exigente conditii de securitate si protectie, fiind dotate cu masca si ochelari din plastic. Ele au fost angajate special pentru statia de sortare si provin din localitatile Seitin si Felnac, iar compania le pune, zilnic, la dispozitie mijloace de transport pentru naveta", a mai precizat Monica Jitaru.
La inceputul activitatii, cele 25 de angajate lucreaza pe un singur schimb, dar, din estimarile conducerii companiei, in viitor se va lucra pe doua si apoi pe trei schimburi.
Procedee tehnologice complexe
Deseurile care trebuie sa ajunga la statia ecologica de sortare sunt transportate cu autospecialele din municipiu in hala, unde sunt desfasurate pe o banda transportoare, dupa care ajung intr-un buncar.
Aici sunt cernute, iar ceea ce rezulta din aceasta operatiune va fi transportat, printr-o alta banda transportoare, intr-o bena de 20-25 de metri cubi, de unde va ajunge la rampa ecologica a orasului. Celelalte deseuri, cum ar fi hartia, cartonul, peturile, aluminiul, fierul, vor ajunge pe o a treia banda transportoare, unde vor fi selectate manual.
Capacitatea de lucru a statiei de sortare este de 200 tone deseuri municipale pe zi, iar instalatia de reciclare plastic pet este de sapte tone pe zi. Instalatia de sortare a fost prevazuta cu o linie de benzi transportoare, comandate printr-un calculator, care va alimenta alternativ cu materialele sortate o presa automata de 60 tone care baloteaza materialele reciclabile in baloti. Balotii sunt cantariti, separati si depozitati in vederea expedierii catre beneficiarii valorificatori.
Dupa sortare, rezulta un procent de 10 la suta de deseuri reciclabile, ceea ce a determinat conducerea companiei sa se gandeasca pe viitor la amenajarea unei hale de productie a foliei pentru solarii din deseuri reciclabile.
Studii de piata
La baza acestei investitii stau cateva studii potrivit carora aradenii produc pe zi peste un kilogram de deseuri, adica peste 365 de kilograme de deseuri pe an de persoana. In plus, firma care se ocupa de salubrizarea orasului sustine ca transporta la groapa ecologica circa 60.000 de tone de gunoi pe an, deseuri provenite atat de la populatie, cat si de la agentii economici.
Pana la demararea lucrarilor de amenajare a statiei de sortare a deseurilor, angajatii "Polaris" au facut o serie de analize, pentru a cunoaste compozitia deseurilor urbane evacuate din municipiu. Astfel, s-a urmarit compozitia pe esantionare din zone diferite ale Aradului (blocuri de locuit, zone mixte: locuinte, agenti economici, case), esantionul reprezentand incarcatura autogunoierei din zona aleasa.
Mai exact, intai s-a cantarit masa de deseuri colectate in autogunoiera. Acestea au fost descarcate pe platforma betonata si deseurile reciclabile (pet, folie din plastic, diverse ambalaje si obiecte din plastic, sticla, hartie, carton, doze de aluminiu, cutii de conserve) au fost sortate manual.
Pentru mai multe informatii viziteazaAdevarul