Adevarul: Cat contribuim la incalzirea globala?

A fost inventat un dispozitiv GPS de calculare a amprentei personale de CO2.

Preocupati de efectele incalzirii globale, multi oameni au decis ca sta in puterea lor sa reduca emisiile de CO2 asociate transportului. Una dintre optiuni este folosirea transportului in comun sau limitarea calatoriilor cu masina personala si cu avionul. Insa aceste lucruri ar fi mult mai vizibile daca oamenii ar avea un instrument cu care sa masoare eficienta actiunilor lor, relateaza "New Scientist".

"Cu Carbon Hero, este foarte usor sa-ti calculezi asa-numita amprenta personala de CO2", explica Andreas Zachariah, inventatorul gadgetului si absolvent al prestigiosului Royal College of Art din Londra. In 2006, lui Zachariah i-a venit ideea sa fabrice un dispozitiv mic si practic de determinare a emisiilor personale de CO2 in timpul calatoriei.

Dispozitivul determina "amprenta de carbon" a calatorilor care folosesc diverse mijloace de transport folosind date de navigatie prin satelit pentru a masura distanta, pentru a identifica tipul de transport si pentru a calcula cantitatea de CO2 emisa in atmosfera. Carbon Hero consta intr-un senzor care detecteaza miscarea prin GPS. Ulterior, "amprenta personala de CO2" este transmisa si afisata pe un telefon mobil.

Calculatorul on-line de CO2

O alta modalitate de ma­surare a amprentei de carbon este calculatorul on-line pus la punct de organizatia ecologista franceza Agir 21. In functie de continentul pe care traiesc, utilizatorii raspund la un chestionar complex care puncteaza obiceiurile de hranire si de transport, dar si conditiile in care locuiesc.

In privinta obiceiurilor nutritionale, utilizatorii sunt intrebati cat de multa mancare consuma in general, cata carne obisnuiesc sa manance, cata mancare arunca la gunoi si in ce masura mananca produse locale si de sezon.

In privinta transportului, utilizatorii raspund estimativ cati kilometri circula pe zi si anual cu masina personala, in ce scopuri, cu ce tip de masina, alaturi de cate persoane, dar si cat de des folosesc avionul sau mijloacele de transport in comun.

La capitolul "locuinta", utilizatorii sunt intrebati ce suprafata ocupa casa lor, cate persoane locuiesc in ea si in ce masura folosesc aparate cu un consum redus de energie. La finalului fiecarei categorii, calculatorul masoara in terenuri de fotbal suprafata de pamant necesara pentru sustinerea acestor obiceiuri personale.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri