Adevarul: Casa pasiva, solutia pentru un viitor verde

Ce poate face un roman care vrea sa combata poluarea, fara sa cunoasca strict sensul sintagmei de "eficienta energetica"? Am aflat de la sotii Crutescu, autorii si proprietarii primei locuinte ecologice din Romania.

Pe Ruxandra si Marin Crutescu i-am intalnit la o conferinta despre eficienta energetica in cladiri, desfasurata pe 3 si 4 decembrie in Bucuresti. Am aflat atunci ca se ocupa cu proiectarea si producerea caselor cu consum redus de energie, fiind totodata primii proprietari din Romania ai unei astfel de locuinte. Casa pasiva este pentru ei o profesiune si, in acelasi timp, un hobby.

Adevarul: Cum definiti con­ceptul de "casa pa­siva"?

Ruxandra Crutescu: Casa pasiva este o casa foarte bine izolata termic, cu ferestre cu trei foi pe geam si protectie solara. Pentru incalzirea ei se utilizeaza, daca este posibil, surse regenerabile, adica instalatii solare, fotovoltaice, pompe de caldura. Toate acestea, luate in ansamblu, trebuie sa o determine sa consume de circa 10 ori mai putina energie decat o casa care nu este reabilitata termic.

– Care sunt avantajele?

Ruxandra Crutescu: O casa pasiva gaseste si asigura un mediu sanatos de viata in ea, in sensul ca nu sunt diferente de temperatura in acelasi spatiu – cum este intr-o casa obisnuita, de exemplu, unde te trage frigul de jos si ai caldura in partea de sus a camerei. Exista o temperatura omogena in casa pasiva, extrem de placuta si confortabila si, in acelasi timp, un aer proaspat in permanenta, asigurat de o instalatie de ven­tilatie controlata, care nu trebuie confundata cu aerul conditionat.

– Ce inseamna, concret, o instalatie de ventilatie?

Ruxandra Crutescu: Ins­talatia de ventilatie consta intr-o pompa de caldura aer-aer, care ia aerul curat din afara, il baga intr-un schimbator de caldura, unde se intalneste cu aerul viciat care iese, mai ia cateva grade, dupa care este comprimat in compresorul pompei de caldura si intra cu temperatura pe care proprietarul casei vrea sa o introduca. 25-27 de grade. Avem si aer proaspat, si caldura. Fara aer nu poti rezista decat cinci minute. Aceasta instalatie e indispensabila pentru casa pasiva.

– La ce costuri ajungi cu constructia ei?

Marin Crutescu: Nu cos­ta prea mult fata de o casa obisnuita. Daca la o casa normala oamenii isi pun in jur de 5-10 centimetri de polistiren pe anvelopa, la o casa pasiva sunt necesari circa 30 de centimetri. Diferenta aceasta de izolatie la nivelul intregii case este cifrata la cateva mii de euro – de la patru pana la sase mii de euro. Apoi sunt instalatiile, care trebuie sa fie performante.

Adica instalatia de incalzire din pardoseala, care te costa o diferenta de 1.000-2.000 de euro, instalatia solara pentru apa calda menajera, care costa o diferenta de la 3.000 pana la 5.000 de euro (care este indispensabila, pentru ca trebuie sa faci obligatoriu disocierea intre ce e necesar si ce nu e, in constructia unei case), si sistemul de ventilatie, pentru care cheltuiesti intre cinci si opt mii de euro. In total, o diferenta de pret de 20.000-40.000 de euro.

Dar ce reprezinta aceasta suma, cand se fac vile cu tot felul de gresii pe jos, care costa milioane de euro, cand cu acesti bani poti imbunatati performantele energetice ale cladirii respective?

– Cum este arhitectura?

Ruxandra Crutescu: Ca aceea a unei locuinte obis­nuite. Nu sunt restrictii majore, dar trebuie sa se tina cont de o forma a casei cat mai compacta, cat mai adunata. Cu cat avem niste volume cat mai putin "jucate", cum ne place noua sa spunem, cu atat pierderile sunt mai mici. Spatiile trebuie sa fie compacte – ne referim la volumetria totala a casei, anvelopanta cladirii – pentru ca pierderea de caldura sa fie cat mai mica. Forma ideala este ovala, pentru ca pierderea cea mai mare de caldura la o casa este pe colt, unde vantul vine si dintr-o parte, si din cealalta.

– Din ce e construita?

Marin Crutescu: Din orice. Pe structura de lemn, pe cadre si caramida. Dar ideal e sa o construiesti din cofraje termoizolante din polistiren in care se toarna beton, si in cazul asta ai deja peretii izolati termic uniform, n-ai pierderi de caldura pe colt, deoarece pe colt izolatia este dubla si nu se fac punti termice, se poate orice, problema este ca anvelopa casei sa fie izolata cu un minim de 30 centimetri de polistiren.
La mansarda sunt necesari minim 40 de centimetri, iar sub casa, minim 20 de centimetri. Ferestrele trebuie sa fie cu trei randuri speciale de foi de geam.

– Ati locuit vrodata intr-o casa pasiva?

Ruxandra Crutescu: Prima casa pasiva din Romania este a noastra si se afla in localitatea Burlusi, comuna Ciofrangeni, judetul Arges.

La constructia ei, in 2004, izolatia s-a facut cu 30 centimetri de polistiren peste caramida de 38, in interior s-a pus structura de rigips de cinci centimetri in care s-a bagat vata minerala de cinci centimetri, deci peretele e de aproape 80 de centimetri. Sub casa s-au pus 20 centimetri de polistiren, la subsol – 25 centimetri de polistiren, astfel incat sa nu existe niciun fel de punte termica, adica la orice schimbare de directie sa existe izolare.

Punte termica inseamna o pierdere de energie printr-un loc care nu este foarte bine izolat. Colturile casei sunt cele mai expuse. La casele clasice se face, in aceste locuri, un stalp din beton. Stalpul asta din beton pierde aproape 100% caldura.

– Cand vor opta romanii pentru asemenea locuinte?

Ruxandra Crutescu: Pa­na sa ajunga sa traiasca intr-o casa pasiva, romanul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa treaca prin standardul de casa de joasa energie, care inseamna 15 centimetri de izolatie termica. Numai asa va intelege avantajele. Mai trebuie sa dispara si mentalitatea ca o casa pasiva costa mult. Este o aberatie. Si energia e scumpa. Dupa ce ca suntem saraci, platim energia, fata de Germania de exemplu, de trei ori mai mult.

– De unde aceasta preocupare?

Marin Crutescu: E o pasiune a noastra, un hobby, si, in acelasi timp, o meserie. Eu cu sotia formam o echipa buna privind reducerea consumului de energie. Pe de alta parte, tot timpul am vrut sa aduc ceva bun pentru om pe piata romaneasca. Acum am deschis o fabrica de cofraje termoizolante, cu ajutorul carora casele se construiesc mult mai usor. Lumea spune ca nu avem meseriasi. E fals.

Avem meseriasi, dar avem productivitate scazuta, nu le luam utilaje, nu facem pregatire cu ei si folosim sistemele vechi care sunt mari consumatoare de energie si de manopera. Traim alte timpuri si trebuie sa aducem tehnologii noi si eficiente. La a 11-a conferinta inter­nationala privind casele pasive de la Bregenz, din aprilie 2007, ministrul energiei a spus ca, in Austria, casa pasiva e politica de stat.

– Care e viitorul casei pasive?

Ruxandra Crutescu: E standardul viitorului. In 2015 va fi obligatorie con­structia ei si la noi. Trebuie sa intelegem ca maine va fi mai rau cu energia din cauza costurilor si trebuie sa invatam sa gandim ecologic.

– Nu e prea devreme pentru romani sa faca asta?

Ruxandra Crutescu: Sa speram ca nu e prea taziu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri