Ratele rosii si gaitele sunt primele dintre pasarile protejate care vor disparea din cauza poluarii din jurul Bucurestiului. Aceasta e numai una dintre concluziile la care au ajuns expertii germani de mediu impreuna cu reprezentantii Agentiei Regionale de Protectia Mediului Bucuresti, care au constatat ca cele mai multe dintre speciile aflate in pericol traiesc in situl Gradistea – Caldaruseni – Dridu.
Nutrienti in exces
In afara poluarii aerului, generata de traficul din Bucuresti, un alt pericol este poluarea solului cu ingrasaminte. Agricultorii isi exploateaza terenurile pana la marginea apelor, iar proprietarii de case din zona varsa apele reziduale direct in lacuri.
„Din aceasta cauza, toate apele din sit sunt tulburi. Iar din cauza nutrientilor in exces se dezvolta foarte mult fitoplanctonul, o planta care nu lasa sa se dezvolte si celelalte specii cu care se hranesc anumite animale", a spus Klemens Steiof, expert german de mediu.
Solutia pentru salvarea speciilor este ca o portiune de 20 m latime dintre marginea terenului agricol si marginea apelor sa fie utilizata ca pajiste.
„Aceasta banda ar retine ingrasamintele provenite de pe terenul agricol. In pus, toate localitatile din jurul sitului trebuie conectate la statii de epurare a apelor reziduale", a mai spus expertul Klemens Steiof. Acesta a precizat ca ratele rosii au disparut din Germania de acum 10 ani, iar una dintre cauze a fost poluarea apelor cu reziduuri menajere.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul