Adevarul: Caldura de Mediterana pe litoralul romanesc

Fenomene similare de incalzire excesiva a apei marii se intalnesc in toata emisfera nordica. Temperaturile-record atinse de apa Marii Negre in ultimele zile sunt rezultatul unui cumul de factori care actioneaza in acelasi timp, sustin meteorologii.

Suntem „bombardati" de canicula din toate partile. Aceasta este concluzia meteorologilor, care ne anunta inca zece zile de caldura excesiva. „Cauza principala a acestui val de caldura sunt masele de aer tropical care vin dinspre desertul Sahara. Acestea s-au suprapus unui anticiclon de origine siberiana care impiedica formarea norilor. Soarele straluceste puternic pe toata durata zilei si, astfel, creste temperatura apei", afirma Vasile Torica, seful Serviciului Meteo si de Asigurare a Calitatii din cadrul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea.

Valul canicular ce provine din estul Europei este cel care a provocat incendiile din stepele si din capitala Rusiei. Acesta se suprapune celui venit din Marea Mediterana astfel ca, ziua, pe litoral sunt aproape 40 de grade Celsius in aer si 70 de grade Celsius la nivelul nisipului.

Norii, tinuti departe de tarm

Caldura se va mentine si in zilele urmatoare, astfel ca apa marii isi va pastra temperatura-record de 31 de grade Celsius. „Avem de-a face cu o invazie de curenti marini din Marea Mediterana, cu temperaturi ridicate. Dunarea este preluata de curentii marini si purtata catre sudul litoralului, inspre stramtoarea Dardanele. Apele fluviului sunt calde si contribuie la cresterea temperaturii in mare", spune meteorologul.

Vasile Torica demonstreaza pe harta ca norii nu se pot apropia de malul marii, ca urmare a unor curenti ascendenti de aer ce se formeaza in largul marii si care „sparg" norii. Astfel se inregistreaza fenomene hidrometeorologice ciudate. „Din acelasi nor, la intrarea in Constanta au cazut 115 litri de apa pe metru patrat, in timp ce pe plaja au cazut doar 6 litri pe metru patrat", a aratat Vasile Torica.

Fenomenul de incalzire a apei va mai dura cateva zile, pana se vor face simtite influentele curentilor de aer vestici ce vor raci atmosfera si vor aduce nori.

Deocamdata, litoralul este sub zodia curentilor tropicali, ce sunt responsabili si de „desprimavararea din mijlocul iernii" – dupa cum explica meteorologii. Efectele imediate ale valului de caldura se manifesta prin seceta si disconfort termic.

Apa Marii Negre ar trebui sa aiba intre 24 si 26 de grade Celsius. Are, in schimb, peste 30 de grade Celsius. Pana si briza care racoreste de obicei tarmul marii de-abia se simte pe plaja.

Cui ii pasa de radiatii?

In aceasta perioada, pe litoral sunt 160.000 de turisti. Majoritatea ignora avertismentele repetate ale medicilor care recomanda evitarea expunerii la soare intre orele 10.00 si 17.00.

Melania, o fetita de 2 ani din Braila, este lasata de parinti sa se joace in apa, la Mamaia, chiar in intervalul orar cel mai periculos al zilei. „Nu este nicio problema, am dat-o cu crema cu factor de protectie 50 inclusiv pe fata", spun parintii, siguri pe ei. De aceeasi parere este si Monica, o turista de 29 de ani din Barlad, mama a unei fetite de 3 ani. „Andrada este pentru prima data la mare si am protejat-o cu un baticut. Am dat-o si cu o crema de protectie. Nu mi-este frica de radiatii", este linistita tanara mama.

La Urgenta spitalelor din Constanta si Mangalia si la punctele de prim-ajutor de pe plaja cer zilnic asistenta medicala zeci de adulti, si mai ales copii, deshidratati si afectati de insolatie. In numai 24 de ore, la Urgenta din Constanta au ajuns 85 de copii cu varste cuprinse intre un an si patru ani. Copiilor li s-a facut rau dupa ce au stat prea mult in soare sau la temperaturi ridicate si s-au deshidratat. Medicii au pus imediat diagnosticul: insolatie.

„Copiii au un organism mai sensibil si este nevoie ca ei sa consume mai multa apa sau ceai", este de parere dr. Florian Stoian, purtatorul de cuvant al spitalului.

„Nu va mai bateti joc de copii!"

Medicii spun ca un aport scazut de lichide le poate provoca micutilor crampe. Intr-o conferinta de presa, medicii de la Spitalul Judetean Constanta au recomandat familiilor venite pe litoral „sa nu-si mai bata joc de copii" si sa-i protejeze de efectele nocive ale expunerii la soare in orele contraindicate.

Undele Rosbey sunt de vina

Un meteorolog britanic citat de Hotnews sustine ca inundatiile din Pakistan si canicula din Rusia au drept cauza comuna modificarea comportamentului fluxurilor de aer din straturile superioare ale atmosferei. Potrivit specialistului britanic, curentii de aer de mare altitudine, care circula de la vest la est, pot oscila de la nord la sud, formand asa-numitele unde Rosbey.

La mijlocul lunii iulie, aceste unde au inceput sa se deplaseze impotriva cursului, moment in care „s-au blocat". In Pakistan, aceasta situatie a coincis cu musonul de vara, care a adus, prin urmare, mai multe deversari de apa. Pe de alta parte, curentii de aer cald au ramas timp indelungat deasupra Rusiei, asigurand un flux continuu de aer cald si uscat din Africa si calduri neobisnuite.

Canicula in toata tara

Codul galben de canicula ramane valabil inca cel putin trei zile, anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Vineri, toata tara va fi incinsa, cu temperaturi mult peste 35 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. Tot aici, indicele de confort termic va depasi pragul critic, de 80 de unitati.

In Capitala va fi mult mai cald decat in restul tarii. Temperatura va ajunge la 41 de grade Celsius, dar va fi resimtita ca mult mai ridicata din cauza indicelui de confort termic. Mercurul din termometre va urca peste 30 de grade si-n Transilvania si Maramures: se vor inregistra 31 de grade Celsius la Sibiu si Baia Mare, iar la Timisoara vor fi 34 de grade Celsius.

Weekendul va fi unul canicular, cu peste 40 de grade in sudul si sud-estul tarii. La soare, celor 40 de grade li se adauga alte 10 grade de la radiatia solara incidenta, asa incat medicii va sfatuiesc sa va protejati cu sepcute, palarii sau umbrele de soare daca vreti sa iesiti din casa. De asemenea, consumati apa la fiecare ora, chiar daca nu va este sete, altfel va puteti deshidrata.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri