Adevarul: Bucurestenii lupta pentru spatiul lor verde

Doua parcuri si o strada din sectorul 4 al Capitalei au fost imprejmuite pentru a fi retrocedate. O zona verde de 4.600 de metri patrati din sectorul 4 a fost imprejmuita si urmeaza sa fie retrocedata proprietarilor, aflati deocamdata in strainatate. Punerea in posesie a fost aprobata printr-o hotarare a Primariei Municipiului Bucuresti. Nemultumiti ca nu vor mai avea parc intre blocuri, peste 200 de bucuresteni care locuiesc in Aleea Terasei au protestat in acest weekend fata de hotararea autoritatilor.

Bucurestenii sunt suparati ca terenul a fost deja imprejmuit, iar masinile parcate in zona au fost mutate in timpul noptii. Protestul a fost sustinut de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Cetateanului, care a fost sesizata de catre un cetatean din zona.

"Noi nu contestam dreptul de proprietate al nimanui, dar doua parcuri si o strada au fost imprejmuite. Unde este Fondul Proprietatea si de ce nu sunt despagubiti proprietarii, asa cum prevede legea?", a declarat Cristian Popescu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Cetateanului (ANPC). Acesta l-a acuzat pe primarul Inimaroiu ca a dat autorizatie de imprejmuire a zonei.

Inimaroiu spune ca nu a fost consultat

Cristian Popescu a spus ca azi va depune plangere penala impotriva proprietarilor. "Vom cere ca, printr-o ordonanta prezidentiala, sa se suspende aceste acte. Proprietarii actuali sunt cetateni straini, care au cumparat la mana a treia terenul", a declarat presedintele ANPC.

Primarul sectorului 4 a declarat pentru ziarul "Adevarul" ca nu a fost consultat atunci cand terenul a fost retrocedat. "Eu nu sunt de acord cu retrocedarile spatiilor dintre blocuri, pentru ca ele sunt spatiile de joaca ale copiilor", a spus Adrian Inimaroiu. Prezenti la protest, consilierii PNL au spus ca "problema se va rezolva cel mai probabil printr-un schimb de terenuri".

"Vom face toate demersurile si cred ca in final proprietarul va accepta un schimb de terenuri. In cazul in care acesta nu accepta, va ramane proprietarul unui parc, dar nu va avea dreptul sa-i schimbe destinatia. Cred ca actiunea de imprejmurire a proprietatii a fost facuta pentru a le forta mana autoritatilor si a obtine un schimb de terenuri", au declarat consilierii.

Fostul primar acuza interese

Fostul primar al sectorului 4 Vasile Mihalache este de parere ca terenul a fost dat dupa aceleasi criterii dupa care a fost retrocedat si Parcul Bordei. "Este un parc care va fi desfiintat. Acest cartier este atat de inghesuit incat nu se mai poate face nimic decat distrugand.

E destul teren la marginea sectorului care putea fi dat in schimb. Si cred ca acest al treilea cumparator este cel care a aranjat totul. De multe ori, proprietarii adevarati sunt oameni amarati, care vand drepturile litigioase", a spus Mihalache. Acesta a adaugat ca probabil Primaria Capitalei are "un interes".

"Daca primaria se implica mai mult, daca oamenii sunt interesati sa mearga pana la capat, se va rezolva, iar titlul de proprietate poate fi schimbat", a mai spus Mihalache.

Intrebat despre hotarare, viceprimarul Capitalei, Ionut Popa, a declarat ca va putea da o pozitie oficiala azi sau maine, dupa ce va studia documentatia. Reprezentantii Prefecturii Capitalei au spus insa ca vor ataca in contencios orice actiune de retrocedare a terenului. Potrivit Ordonantei de Guvern 114/2007, destinatia spatiilor nu poate fi schimbata, indiferent de regimul juridic al acestora. De asemenea, nu e permisa nici reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri