Adevarul: Branza bio de la prima stana ecologica

Prima stana cu apa curenta, energie electrica si camera „sterila" pentru prepararea si depozitarea branzeturilor a fost construita in masivul Retezat. Aceasta se afla la cota 1400, iar constructia ei a durat un an de zile. „Scorota Seaca" a devenit intre timp si destinatie turistica. Stana adaposteste doar 300 de mioare pentru ca asa prevad standardele europene.

Stana este dotata cu instalatii sanitare si beneficiaza de apa rece curenta. In plus, proprietarii folosesc apa calda la igienizarea vaselor pentru laptele muls. Stana este dimensionata corect in functie de personalul angajat si de suprafata pe care oile pot paste, fara a intra in rezervatiile naturale.

Toate produse din lapte de oaie care se fac la aceasta stana respecta conditiile impuse de reglementari atat in ceea ce priveste igiena, cat si ecologia. Branzeturile nu contin conservanti, iar proprietarii nu folosesc chimicale pentru inchegarea laptelui.

Produsele din lapte de oaie respecta toate normele in materie de igiena si ecologie. Casul si untul obtinute aici nu contin aditivi alimentari.

In Masivul Retezat a fost construita prima stana ecologica cu apa curenta, energie electrica si camera „sterila" pentru prepararea branzeturilor.

Stana ecologica „Scorota Seaca" din Muntii Retezat a fost construita pe parcursul unui an de zile, la cota 1400 de metri, si in scurt timp a devenit si o atractie turistica. Realizata din lemn masiv, stana are trei incaperi, apa curenta, energie electrica furnizata cu ajutorul unui generator si, cel mai important, apa calda pentru sterilizarea recipientelor in care se depoziteaza laptele.

Respectul fata de natura al proprietarilor stanei a mers pana intr-acolo incat, la realizarea acoperisului s-a folosit lemn fara niciun fel de tratament chimic, in locul placilor de acoperis realizate din plastic, mult mai usor de transportat in munte, dar neprietenoase cu mediul.

„Constructia a fost inceputa anul trecut, iar in toamna lui 2007 a fost aproape gata. In aceasta primavara s-a inceput activitatea aici. Intentia a fost pe cat posibil sa se respecte mediul inconjurator.

Intreaga constructie, din lemn

Totul a fost adus de la o distanta de circa trei kilometri, in spate sau cu ajutorul animalelor, nu am folosit ATV-uri sau alte mijloace motorizate. Doar pentru retusuri s-a folosit un fierastrau electric alimentat aici, la stana, de la un generator.

Peretii constructiei sunt din lemn taiat din padure si netratat chimic cu vopsea sau ulei ars, cum se face pentru a nu fi atacat de daunatori. In loc de tigla din plastic, care nu se incadra in peisaj si polua chiar si estetic, s-a pus tot lemn", Vasile Seugean, unul dintre angajatii stanei.

Apa rece curenta la stana din Retezat

Sunt circa 300 de oi la stana din Retezat detinute de locuitorii catunului Campu lui Neag din zona orasului hunedorean, Uricani.

Chiar daca asezamantul ar putea fi folosit pentru cresterea a cel putin 800 de mioare, proprietarii lui spun ca s-au ghidat dupa normele moderne care prevad un anumit numar de animale, iar acesta a fost atins. In Scorota Seaca, in trecut a mai functionat o stana mult mai mica, acum folosita ca depozit si adapost pentru animale, in care se cresteau circa 1.000 de ovine.

„Vechea stana avea o singura camera si nu avea apa curenta. Ce sa mai vorbim de apa calda. Acum, la noua stana, avem chiuvete si apa rece tot timpul.

Apa este adusa din captarea unui izvor si ajunge in cladire prin cadere, fara pompe sau alte utilaje care sa o impinga. Avem si apa calda pentru spalatul vaselor in care punem laptele dupa ce mulgem oile. Inainte mergeam cu galetile la izvor si le spalam acolo. Acum le spalam in stana", spune Cornelia Corman, sefa stanei.

Numarul oilor, conform cu standardele

„Tot aici avem si ventilatie naturala, iar acoperisul e suspendat pe peretii stanei. Tinem doar 300 de oi pentru ca este suficient pentru aceasta zona si nu trebuie sa depasim zona unde este permis pasunatul", mai spune Cornelia Corman.

In plus, stana are si energie electrica produsa de un generator care foloseste apa, dar si unul pe carburant in caz de necesitate.

Nu renunta la traditie

Stana ecologica din Masivul Retezat are patru localnici care se ocupa cu pastoritul. Doi ciobani si doi specialisti in prepararea branzeturilor.

„Seful" stanei este tanti Cornelia care nu vrea sa renunte la vechile obiceiuri, odata cu introducerea noilor „tehnologii".

Obiceiurile pastorale pastrate cu sfintenie in inima muntelui sunt un alt motiv pentru care zilnic zeci de turisti romani si straini parcurg chiar si zeci de kilometri pe potecile asprilor munti Retezat, pentru a ajunge in vizita la stana moderna de la Scorota Seaca.

Conditiile pentru o stana moderna

In Masivul Retezat sunt cateva zeci de stane, insa nici una nu se apropie de conditiile minime impuse de normele sanitar veterinare pentru a putea functiona, cu atat mai putin de cele privind protectia mediului.
Una dintre conditiile minime impuse de legislatie, in conformitate cu reglementarile europene, pentru ca o stana sa respecte conditiile sanitar-veterinare, este sa aiba o sursa de apa potabila, chiuvete pentru spalarea mainilor si prosoape sau orice alt mijloc igienic de uscare a mainilor.

Nici ventilatia naturala pentru evacuarea aburilor nu trebuie sa lipseasca, iar iluminatul natural ori artificial al incaperilor destinate productiei este absolut necesar. Toate acestea sunt respectate pe deplin la Scorota Seaca, stana din varful muntelui devenind astfel cea mai moderna din tara noastra.

Pe partea privind respectarea normelor de mediu, stanele trebuie sa fie dimensionate corect, in functie de personalul angajat la stana si de suprafata pe care oile pot paste, fara a intra in rezervatiile naturale.

Branzeturile nu contin niciun fel de conservant

Produsele din lapte de oaie facute la stana respecta si ele conditiile impuse de reglementari, atat in privinta igienei, cat si din punct de vedere ecologic. Nu se folosesc conservanti sau alte substante pentru prepararea branzei, a casului sau a untului din lapte de oaie.

„Totul se face traditional si sanatos. Branza o facem pentru consumul nostru si nu pentru comert, iar acesta este inca un motiv sa fie curata. Nu folosim lucruri sintetice sau alte chimicale pentru inchegarea laptelui. Branza se pastreaza natural, fara conservanti sau mai stiu eu ce se mai baga in ea", spune Vasilica, unul dintre ciobanii din Scorota Seaca in varsta de numai 18 ani.

Stana, atractie turistica

Faima stanei ecologice a ajuns pana la urechile turistilor care viziteaza in aceasta perioada muntii Retezat. Asa se face ca la stana dintre cele doua culmi ale celor mai aspri munti din Romania, zilnic ajung zeci de turisti dornici sa vada cum traditiile pastorilor se impletesc cu tehnologia moderna si respectul pentru muntii care i-au hranit de sute de ani.

„Chiar astazi, inainte sa ajungeti dumneavoastra au fost la noi turisti in vizita. Vreo 20 la numar. Erau din Constanta, studenti la marina si aflati in vacanta prin munte. Le-a placut aici, iar noi i-am omenit asa cum cere legea noastra, cu lapte de oaie cald si branza", povesteste Cornelia Corman.

spot_img

Ultimele știri