Beddington Zero Energy Development sau Bezded, cel mai mare cartier ecologic din Marea Britanie, a carui constructie a inceput in 2002, cuprinde 82 de proprietati rezidentiale si 100 de spatii destinate birourilor.
Casele din Bezded au niveluri inalte de izolare, panouri fotovoltaice, care genereaza electricitate de la soare, sisteme pasive de incalzire si sisteme de ventilatie si beneficiaza de multa lumina naturala. Locuintele isi asigura energia termica si electrica de la o centrala mixta care foloseste deseuri de lemn. Locuintele din Marea Britanie sunt responsabile pentru un sfert din emisiile de dioxid de carbon inregistrate in aceasta tara. In 2006, guvernul britanic a promis ca, pana in 2016, toate constructiile noi vor fi "verzi".
Cu noua ani inainte de termenul la care fiecare resedinta britanica trebuie sa atinga punctul zero in ceea ce priveste poluarea prin dioxid de carbon doar cateva proiecte se apropie de acest obiectiv. Casele ecologice reprezinta o tinta greu de atins, dar consultantul independent in sustenabilitate, BioRegional Development, isi propune, impreuna cu trustul Peabody si firma de arhitectura Zedfactory, sa faca din Bezded sau alte constructii "verzi" o optiune viabila pentru viitorii cumparatori.
Scumpe, dar nu prea
Casele ecologice, precum cele din Bezded, costa cu 2% mai mult decat proprietatile obisnuite, dar cumparatorii nu sunt descurajati pentru ca vor economisi o suma importanta la plata facturii de combustibili. In Bezded exista insa si probleme.
Centrala mixta nu functioneaza de un an (dar urmeaza a fi reparata cat de curand), astfel ca locuintele nu mai sunt neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon. De asemenea, folosirea surselor de energie locale are si unele dezavantaje.
Nu pot fi construite cladiri inalte, iar rezervele locale de energie re¬generabila nu sunt accesibile din toate partile zonei pe care sunt ridicate cladirile eco. Marea Britanie intentioneaza sa reduca substantial emisiile de dioxid de carbon din domeniul constructiilor, iar urmatorul obiectiv il constituie ecologizarea caselor din fondul locativ existent printr-o buna izolare, cat si prin implementarea surselor de energie regenerabila.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul