Rezervatia in care italienii au vrut sa construiasca un complex turistic nu-si schimba destinatia. Proiectul investitorilor italieni reuniti in trustul "Compania de Turism, Hoteluri si Restaurante Padis", finantat inclusiv de fostul premier italian Silvio Berlusconi, a fost respins de Consiliul Stiintific al Parcului Natural Apuseni. Cele 86 de hectare vor ramane acoperite de pasuni si padure.
Compania de Turism, Hoteluri si Restaurante Padis (CTHRP) intentiona sa construiasca vile, hoteluri si pensiuni, insumand aproximativ 2.000 de locuri de cazare. Alaturi de ele urmau sa fie ridicate magazine, cafe-baruri, instalatii de transport pe cablu pentru circa 12 km de partie, o scoala de schi, pista pentru perne gonflabile si snowboarding pe iarba, precum si o multime de canalizari si sosele.
"Nici Ceausescu nu a indraznit"
Daca ar fi fost acceptata propunerea de modificare a zonarii interioare a Parcului Natural Apuseni, s-ar fi dat unda verde controversatului proiect imobiliar al statiunii Padis-Lazuri. "O asemenea investitie nu se poate face, pentru ca zona este protejata. Pe Platoul Padis nu exista apa potabila suficienta pentru acest proiect si nici posibilitatea evacuarii apelor uzate, pentru ca este o zona carstica", ne-a declarat presedinta Fundatiei EcoTop, Eleonora Mircescu.
"Nu are decat sa ne bucure decizia Consiliului Stiintific al Parcului Natural Apuseni, care a ajuns la concluzia ca, in ceea ce priveste protectia mediului, proiectul este total nepotrivit pentru aceasta arie naturala protejata. Noi nu vom sta linistiti si vom monitoriza pasii pe care CTHRP ii va face in continuare. Sunt sigur ca lucrurile nu se opresc aici. Prin proiectul Padis-Lazuri se incearca sa se faca ceea ce nici Ceausescu nu a indraznit. Adica distrugerea acestui habitat protejat", ne-a declarat presedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologica, Mihai Togor.
Peste 50 de ani de protectie
Ideea protejarii Muntilor Apuseni s-a nascut in urma cu mai bine de 50 de ani. Atunci, un grup de tineri speologi, biologi si geografi au pornit lupta pentru inregistrarea zonei drept parc national. Abia in 1990 a fost emis un act normativ pentru infiintarea Parcului National Muntii Apuseni, care, ulterior, a primit denumirea de Parcul Natural Apuseni.
Acesta are o suprafata de 70.000 de ha si se intinde pe teritoriul a trei judete. Platoul Padis se afla intr-o zona de conservare speciala, unde, prin lege, nu sunt permise alte activitati decat cele legate de cercetarea stiintifica.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul