Adevarul: Becurile noastre, reciclate de nemti

In tara noastra nu exista niciun punct de reciclare a becurilor. Romania are obligatia de a colecta si recicla deseurile din surse de iluminat. Astazi insa, reciclarea becurilor de la romani are loc in Germania.

Sursele de iluminat care nu mai functioneaza trebuie depozitate in locuri special amenajate, si nu aruncate la voia intamplarii.

Unele dintre lampile de iluminat contin mercur, un element chimic foarte toxic, ce poate crea probleme de mediu daca este depozitat necorespunzator. "Nu este permis ca becurile sa fie aruncate la gunoi, ele trebuie reciclate", a spus Raul Pop, director general al asociatiei Recolamp, singura organizatie autorizata de Ministerul Mediului sa preia responsabilitatea colectarii si reciclarii surselor de iluminat de la producatorii si importatorii romani.

In momentul acesta exista 500 de puncte de colectare a deseurilor provenite din surse de iluminat la nivelul agentilor economici.

Pentru colectarea de la populatie a becurilor stricate, au fost dezvoltate asa-numitele "colturi verzi" in marile magazine, lansate in cadrul campaniei de informare "Ziua verde". Acolo, romanii preocupati de calitatea mediului in care traiesc pot duce toate deseurile de acest gen.

Reciclarea lor insa nu se realizeaza in Romania, ci in Germania. "In Romania, capacitatile de reciclare sunt inexistente pentru sursele de iluminat. Exista insa semnale ca cel putin doi investitori privati vor dezvolta puncte de reciclare a acestor deseuri in tara noastra", a mai spus Raul Pop.

Legislatie neclara

Directorul general al asociatiei a precizat, de asemenea, ca legislatia privind deseurile de echipamente electrice si electronice (HG 448/2005) este una "cu multe neclaritati". Reprezentantul Recolamp a precizat ca in ultimul an a impiedicat aruncarea a peste 115 tone de deseuri din surse de iluminat. Juan Carlos Enrique, directorul general al Ambilamp din Spania, a spus ca oamenii trebuie sa inteleaga ce se intampla cu aceste becuri daca nu sunt depozitate corespunzator.

115 – tone de deseuri provenite din surse de iluminat colectate intr-un an

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri