Bacteriile, virusii sau fungii sunt raspanditi peste tot. In apa, in sol, pe plante sau pe pielea noastra, aceste microorganisme isi fac datoria cu prisosinta, participand la tot felul de procese biologice atat de necesare vietii.
Dar, pana de curand, nu s-a stiut ca sunt purtate in cantitati imense de curentii de aer pana in straturile inalte ale atmosferei si acolo participa la formarea picaturilor de ploaie si zapada, transformand norii in adevarate fabrici de precipitatii.
Aceleasi bacterii care distrug plantele prin inghet pot ajuta norii sa formeze picaturi de ploaie si fulgi de zapada! La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii americani care au analizat compozitia chimica a unor esantioane de zapada prospat cazuta in Franta, Montana, nordul Canadei si in Antarctica.
Obiectivul echipei de savanti, condusa de profesorul Brent Crhistner, de la Universitatea din Louisiana, a fost acela de a descoperi daca aceste bacterii, denumite glicogene, se regasesc in toate zonele din care au fost recoltate probele de zapada.
Raspunsul pozitiv la aceasta intrebare i-a determinat pe specialisti sa afirme ca microorganismele, in special cele patogene pentru plante, influenteaza in mod hotarator clima. Inainte ca norii sa produca ploaie ori zapada, trebuie, intr-un mod oarecare, sa se formeze mai intai primele particule de apa sau gheata, care antreneaza apoi toate moleculele de apa din nor sa se transforme in precipitatii.
Acest fenomen necesita prezenta aerosolilor, particule mici raspandite in aer, care iau parte la condensarea vaporilor. Multe dintre aceste particule sunt de origine minerala, dar bacteriile sau fungii purtati de aer pot indeplini cu succes sarcina aerosolilor.
Fasole care rezista la -8 grade C
„Suntem primii care au descoperit prezenta bacteriilor glaciogene in atmosfera", a spus Cindy Morris, unul dintre cercetatorii care au participat la acest studiu.
Una dintre cele mai cunoscute bacterii de acest fel se numeste Pseudomonas Syringae si are capacitatea de a cristaliza picaturile de apa atunci cand temperatura se apropie de zero grade. Aceasta bacterie este folosita acum in unele statiuni montane pentru a produce zapada artificiala. Cercetatorii care au descoperit fenome-
nul „bioprecipitatiilor" sustin insa ca bacteriile „zburatoare" pot avea si alte intrebuintari.
Daca, de exemplu, bacteria patogena Pseudomonas ar fi inlaturata de pe suprafata plantelor, unde se gaseste in mod curent, vegetatia ar putea sa reziste la temperaturi deosebit de joase. Astfel, fasolea, care este foarte sensibila la frig, ar putea sa supravietuiasca si in cazul unui ger de -8 grade Celsius!
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul