Desi bucurestenii duc lipsa de spatii verzi, Primaria Capitalei a transformat ilegal, in anul 2002, fosta baza sportiva Spartac in zona construibila. In urma unei cereri de retrocedare, in 2004, terenul respectiv a trecut in proprietatea lui Romalo Eduard Ioan Dan.
Acesta l-a vandut, in 2007, irlandezilor de la RI Investment si Caelum Development, pentru aproximativ 50 de milioane de euro.
Caelum Development impreuna cu Sonae Sierra demareaza acum un proiect de construire a unui complex comercial urias, care se va numi Parklake Plaza si va cuprinde peste 440 de magazine, 1.200 de apartamente de locuit si o parcare subterana cu peste 3.000 de locuri.
Administratia locala a Sectorului 3 a sprijinit acest proiect printr-un PUD providential.
O fosta baza sportiva, lasata in paragina timp de 20 de ani, nu se regaseste printre optiunile administratiei locale pentru amenajarea spatiilor verzi, desi avem mare nevoie de ele.
Autoritatile locale au preferat sa transforme baza Spartac intr-un complex comercial. Schimbarea destinatiei terenurilor a inceput in anul 2002.
marea terenului din Parcul IOR, Strada Liviu Rebreanu numarul 4, pe care a functionat baza sportiva Spartac, au inceput in urma cu sase ani.
In 2002, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) aproba, printr-o hotarare, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) in baza caruia sapte hectare din respectivul teren trec din regimul de baza sportiva (V3B – spatiu verde), cum era prevazut in Planul Urbanistic General (PUG) din anul 2000, in zona construibila (M3 – zona mixta).
Hotararea CGMB din ianuarie 2002 este aprobata cu incalcarea articolului 79 din Legea educatiei fizice si sportului din anul 2000, potrivit caruia „schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate".
Fosta baza sportiva, retrocedata
In luna decembrie a aceluiasi an, consilierii municipali aproba o hotarare conform careia municipiul Bucuresti, Clubul Sportiv Spartac si societatea Stoleru.
Group se asociaza in vederea realizarii unui centru social-cultural de agrement si de locuit printr-un parteneriat public-privat, al carui contract urma sa fie semnat de catre primarul Capitalei de atunci, Traian Basescu.
Ulterior insa, acest proiect nu mai este dus la indeplinire intrucat, in noiembrie 2004, primarul general Traian Basescu, dand curs unei cereri de retrocedare, emite dispozitia 3.544, prin care „se restituie, in natura, in proprietatea domnului Romalo Eduard Ioan Dan, terenul in suprafata de 82.229 de metri patrati, situat in Bulevardul Liviu Rebreanu, nr. 4".
Tranzactia anului
Odata cu parafarea punerii in posesie, lucrurile isi urmeaza cursul bine cunoscut. Proprietarul vinde terenul, in 2007, pentru mai mult de 50 de milioane euro investitorilor irlandezi RI Investment in colaborare cu Caelum Development.
Ulterior, acestia din urma se asociaza cu Sonae Sierra pentru dezvoltarea unuia din cele mai mari centre comerciale din Europa – Parklake Plaza.
Desi PUZ-ul, aprobat cu incalcarea Legii educatiei fizice si sportului, ofera acoperirea legala pentru realizarea de constructii pe terenul fostei baze sportive, regimul de inaltime nu corespunde inca intentiilor investitorilor, care apeleaza de aceasta data la autoritatile administratiei de sector.
53 milioane de euro
– a obtinut proprietarul terenului pentru cele 8,2 hectare de langa Parcul Titan.
Spatiu verde fara copaci
Reprezentantii societatii civile spun ca pe fosta baza sportiva Spartac urmeaza sa se defriseze aproximativ 200 de copaci.
Mai mult decat atat, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multe oragnizatii neguvernamentale de mediu au mers in Parcul IOR pentru a strange semnaturi de la bucurestenii care se declara impotriva acestui proiect.
Liliana Jaravete, consilier in Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bucuresti, a spus insa ca proiectul Parklake Plaza se afla in deplina legalitate.
Conform documentatiei depuse de beneficiar la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, terenul nu este integrat in Parcul IOR, fosta baza sportiva fiind separata de parc printr-un gard.
Doar doua porti ruginite mai amintesc de fosta baza sportiva Spartac, restul fiind un teren viran invadat de ciulini si PET-uri.
Investitorii nu au demarat constructia deocamdata, dar au realizat deja niste teste geo pentru a analiza structura terenului. De asemenea, Liliana Jaravete a explicat ca „nu se taie niciun arbore, am fost la fata locului si am vazut ca este un teren viran lasat in paragina".
Potrivit reprezentantului Agentiei de Mediu Bucuresti, investitorii s-au angajat prin proiectul propus sa planteze 1.000 de copaci. Acestia vor fi plantati fie in zona unde va fi dezvoltat proiectul, fie in alta parte unde sectorul inregistreaza un deficit din punctul de vedere al spatiilor verzi.
Magazine in parcul Titan
Proiectul Parklake Plaza va fi realizat de Sonae Sierra si Caelum Development. Se estimeaza ca termenul pentru finalizarea investitiei este anul 2011. Uriasul centru comercial din fostul parc IOR va fi structurat pe cinci etaje si va cuprinde aproximativ 440 de magazine si 14 sali de cinema. Acelasi proiect include construirea a peste 1.200 de apartamente si a unei parcari subterane de 3.300 de locuri.
„Nu este baza sportiva"
Dosarul proiectului contine doua adrese potrivit carora terenul din Rebreanu nr. 4 nu este baza sportiva.
Adresa Ministerului Tineretului si Sportului din 1999, semnata de ministrul de atunci, Crin Antonescu, arata ca terenul nu figureaza ca baza sportiva la minister.
O alta adresa, purtand semnatura secretarului Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), Damian Florea, actualmente deputat conservator, certifica faptul ca suprafata fostei baze sportive nu este in administrarea ANS.
In acest fel, autoritatile sustin ca nu se incalca Legea educatiei fizice si sportului.
Administratia Sector 3 inalta blocurile
Pentru rezolvarea problemei legate de regimul de inaltime a constructiei prevazute in proiectul Parklake Plaza, investitorii solicita primariei de sector un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) modificator, conform documentatiei depuse la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti.
In ciuda prevederilor legale care nu permit administratiei de sector sa modifice regimul de inaltime a constructiilor (acestea pot fi modificate numai de Consiliul General al Municipiului Bucuresti printr-un Plan Urbanistic Zonal), Consiliul Local al Sectorului 3 aproba, in septembrie 2007, un PUD prin care in Rebreanu nr. 4 sunt permise constructii P+8E (parter + opt etaje), fata de P+4E cat prevedea PUZ-ul din 2002.
Nici primarul de sector, Liviu Negoita, care propune Consiliului Local proiectele de hotarare, nici arhitectul-sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, care are responsabilitatea rapoartelor de specialitate ce vizeaza toate reglementarile de urbanism din sector, nu au putut fi contactati.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul