Campania ecologica lansata de "Adevarul Verde", "Schimba-ti becul din casa! Economisind energie, salvezi planeta!", a iscat numeroase discutii pe forumul cotidianului. "Adevarul" continua indemnurile de a inlocui becurile incandescente cu unele fluorescente, pentru a-i determina pe cititori sa adopte un comportament cat mai prietenos fata de mediul inconjurator.
"Acum trei ani, am schimbat toate becurile din casa, cu becuri economice. Partea pozitiva a fost economia la factura de electricitate. Dar la baie am revenit la becuri normale" scria, printre altele, un cititor pe forum. Un altul critica aceasta campanie, spunand ca becurile fluorescente nu sunt cumparate de nimeni in Europa. Tuturor le vom oferi, treptat, argumentele ce i-ar putea convinge ca investitia in lampile fluorescente e de dorit.
Europenii schimba becuri din ’80
Becul incandescent, inventat de Thomas Edison, ar putea deveni in curand o simpla amintire in Uniunea Europeana. Becurile economice au aparut pe piata inca de la inceputul anilor ’80 si au fost concepute de catre grupul olandez Philips.
Prin 2001, 44% din locuintele francezilor aveau cel putin un bec economic instalat. In momentul acesta, nemtii folosesc in medie 6,5 becuri economice, danezii – 4,9, iar cehii – 2,9 astfel de corpuri de iluminat. Inaintea romanilor, care utilizeaza, in medie, 0,2 lampi economice pe gospodarie, se situeaza chiar si polonezii sau bulgarii, care ajung la 0,5 becuri fluorescente pe locuinta.
Becurile fluorescente, in expansiune
Nu numai in Europa becurile fluorescente sunt folosite in proportie majoritara. Si guvernul australian a anuntat interzicerea comercializarii becurilor cu filament incandescent, dupa anul 2010. California a luat masuri similare, ce trebuie sa fie aplicate pana in 2012.
Canada este pe punctul de a lua decizii asemanatoare in ceea ce priveste inlocuirea becurilor incandescente clasice cu becuri economice, de asemenea, pana in 2009. Aceste legi au ca obiectiv reducerea consumului abuziv de electricitate si promovarea surselor de energie regenerabila.
Ce castigam?
Becurile fluorescente prezinta multe avantaje in comparatie cu cele cu filament incandescent. Primele au un randament mai bun, o durata de viata de 15 ori mai mare decat cele incandescente si, in plus, sunt reciclabile.
Dar, ce-i drept, becurile fluorescente au nevoie de cateva secunde, dupa ce sunt aprinse, pentru a atinge intensitatea optima de iluminare. De aceea ele nu se plaseaza in locurile in care aprindem lumina des si pentru scurt timp. Producatorii de corpuri de iluminat vand, in fiecare an, la nivelul Uniunii Europene aproximativ 2,1 miliarde de becuri incandescente si numai 180 milioane de becuri eficiente din punct de vedere economic.
Daca in Europa ar fi folosite cu 50 la suta mai multe becuri fluorescente, la nivelul continentului s-ar economisi sapte miliarde de euro anual.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul