Adevarul: Austriecii vor produce biodiesel intr-o zona protejata de lege

In absenta subventiilor pentru graul de panificatie, in Romania cresc culturile de plante tehnice destinate producerii agrocarburantilor.

O companie austriaca negociaza intens utilizarea unei suprafete de 5.000 hectare dintr-o zona protejata, pentru culturi destinate biocombustibililor.

Consiliul Local Bata-Arad, de care apartine situl inclus in programul „Natura 2000", pare a fi fost convins de investitorul austriac, ce are in spate Reiffeisen Bank.

Pentru o zona saraca, din Romania, ideea ca pamantul poate fi cultivat , indiferent cu ce, este o solutie onorabila. Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a declarat, pentru „Adevarul", ca dintre cele 744 de hectare de pasune ale comunei, 33 hectare vor fi destinate amplasarii viitoarei fabrici de biodiesel.

Pe langa cele 5.000 hectare de teren arabil achizitionate, care vor fi destinate culturilor necesare producerii biodieselului, austriecii vor mai scoate din circuitul agricol al comunei Bata inca 1.000 hectare de teren, pe care vor cultiva rapita, soia, grau si porumb, cereale folosite ca materie prima.

Parloaga sau biocombustibili?

Ion Micurescu sutine ca materia prima necesara producerii biodieselului, desi va fi cultivata pe aproximativ 6.000 hectare, nu va afecta culturile agricole destinate hranei.

„La Bata, cat vezi cu ochii este parloaga. Culturile de grau si porumb sunt destul de putine, pentru ca multi dintre oamenii de aici sunt in varsta si nu mai au putere sa se ocupe si de agricultura" a spus Micurescu. Mai mult decat atat, spune primarul din Bata, „ar fi o mana cereasca pentru noi ca aceasta afacere sa fie pusa pe picioare. in loc sa ne uitam la pamant cum sta degeaba, il putem exploata, iar oamenii de aici vor avea pest 350 locuri de munca asigurate."

O delegatie din comuna va pleca in curand in fabricile de biodiesel ale investitorului austriac care se afla in Ungaria sau in Austria, ca sa vada cum se produce biodieselul, un biocombustibil sintetic lichid care se fabrica din alcool obtinut din grau si porumb si din uli de rapita si soia.

„Investitorii ne-au anuntat ca din momentul in care vor obtine avizele vor avea nevoie de sase luni ca sa puna fabrica pe picioare. Cat despre cele 1.000 hectare in plus ele vor fi concesionate sau luate in arenda de la locuitori" incheie Micurescu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri