La summitul Asiei de Est au participat Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam, Australia, China, India, Japonia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda.
Toate aceste state si-au propus sa impadureasca impreuna 15 milioane de hectare de teren degratat, pana in anul 2020.
Saisprezece state asiatice au decis sa-si extinda suprafata forestiera prin plantarea a miliarde de copaci. Scopul declarat este de a lupta impotriva incalzirii globale, potrivit unui proiect anuntat intr-o sedinta speciala si adoptat pe 21 noiembrie, la summitul din Singapore.
Proiectul face un apel la incurajarea planului de imbunatatire a calitatii mediului si de protectie a zonelor impadurite, dar si la intrarea in vigoare sau consolidarea legilor care sa interzica si sa combata "defrisarile ilegale si alte practici daunatoare."
In proiect se mai arata ca, incepand cu 2009, 16 tari vor face voluntariat in salvarea energiei verzi a planetei, iar toate celelalte sunt chemate sa participe activ pentru atingerea obiectivelor expuse in 1997, prin tratatul de la Kyoto, care va expira in 2012.
"Declaratia de la Singapore"
Cele 16 state asiatice au semnat un nou acord, numit "Declaratia de la Singapore". Daca Protocolul de la Kyoto avea ca obiectiv principal intreruperea emisiilor de dioxid de carbon din tarile dezvoltate, precum si emisia altor gaze cu efect de sera, tratatul nou-semnat se refera exclusiv la impaduriri. La Kyoto, 161 de tari au finalizat protocolul ce stabileste termenii si regulile de punere sub control a gazelor ce determina efectul de sera al Terrei.
Acordul exprima dorinta ca, pana in anul 2012, cantitatea medie de gaze cu efect de sera (principalele sase gaze) sa fie redusa cu 5,2% sub nivelul inregistrat in anul 1990.
De asemenea, una dintre principalele masuri precizate in protocolul din 1997 era ca padurile – absorbanti majori de dioxid de carbon – sa fie protejate si chiar extinse. Noul tratat a fost semnat numai de 16 tari si cuprinde angajamentul acestora ca, pana in 2020, sa impadureasca 15 milioane de hectare de terenuri degradate.
India nu poate economisi energie
Cele 16 state semnatare se vor sprijini reciproc in lupta pe termen lung impotriva stoparii gazelor cu efect de sera. Se vizeaza, cel putin, injumatatirea lor pana in anul 2050. De asemenea, se vor promova biocombustibilii. Dar nu e limpede daca toata lumea va putea sa tina pasul cu acest plan ambitios. India, care deocamdata este in urma statelor occidentale la capitolul "energie verde", se opune vehement acestei propuneri.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul