Agentia pentru Arii Protejate nu a folosit niciun cent din fondurile europene. Functionarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate reprezinta una dintre obligatiile asumate de Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Ministrul Nicolae Nemirschi vrea ca Agentia pentru Arii Protejate sa fie in subordinea sa directa. Infiintata cu o intarziere de aproape doi ani, Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP) nu functioneaza nici pana acum.
Conform obligatiilor Romaniei, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, ANAP ar fi trebuit sa functioneze incepand din anul 2007, dar numai in octombrie 2008 a fost adoptat actul normativ pentru constituirea ei, in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Posturi blocate
De atunci si pana in prezent, institutia a dobandit un sediu teoretic, in Brasov, avand numai trei angajati – director general, responsabilul cu activitatea economica si un consilier. „Nu se mai pot face angajari pentru ca toate posturile sunt blocate”, ne-au explicat reprezentantii Ministerului Mediului.
In ceea ce priveste motivarea acestui blocaj, oficialii ministerului spun: „Conducerea Ministerului Mediului considera ca abordarea privind ariile protejate nu este justa, iar agentia va fi reorganizata pentru ca aceasta institutie trebuie subordonata direct ministerului”.
In privinta bugetului institutiei sau a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, reprezentantii institutiei centrale spun ca „acestea vor fi reglementate cat de curand printr-un act normativ”.
Niciun proiect intocmit pana in prezent
Una dintre atributiile principale ale ANAP vizeaza accesarea fondurilor europene pentru biodiversitate, agentia fiind principalul beneficiar al Axei 4 din Programul Operational Sectorial de Mediu – protectia naturii si biodiversitate.
Din alocarea financiara totala de aproximativ 215 milioane de euro pentru acest sector, Romania a accesat pana in prezent 1,8%. Niciunul dintre proiecte nu a fost depus de Agentia pentru Arii Protejate, beneficiarii aplicatiilor de finantare fiind organizatii neguvernamentale sau administratii ale parcurilor naturale.