Adevarul: Apele romane vor fi monitorizate prin computer

Reprezentantii Apelor Romane au prezentat ieri bilantul pe 2007. Sistemul informational pentru managementul integral al apelor si alinierea la standardele UE privind alimentarea cu apa a populatiei sunt cele doua probleme majore ale Companiei Apele Romane.

Aceste chestiuni nu au fost rezolvate in anul 2007 si vor fi trecute si pe agenda anului 2008, au informat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii acestei institutii.

Referitor la prima problema, implementarea programului Watman, care a costat deja 40 milioane de dolari, investiti de bugetul de stat, raportul anual consemneaza ca mai este necesara implementarea softului ce monitorizeaza continuu debitele de apa.

Acesta va fi functional abia la sfarsitul anului 2008, ceea ce inseamna ca, daca in aceasta primavara vor fi din nou inundatii, sistemul nu va putea fi folosit, in ciuda investitiilor facute. "Deocamdata am achizitionat diguri gonflabile, bariere pentru stoparea eroziunii malurilor si am facut cateva experimente. Deja se simte prezenta noilor componente in sistem", a precizat Marius Postelnicescu, directorul Apelor Romane.

Un alt proiect privind problema inundatiilor, cu finantare de la Banca Mondiala, este cel al refacerii si conservarii barajelor. Suma disponibila, de 96 milioane de dolari, a intarziat din cauza institutelor noastre de proiectari, care nu au unitati de management specializate.

Cea de-a doua problema, cea a alimentarii cu apa, nu a prezentat intarzieri, dar este un proiect de durata, in care se vor investi 19 miliarde de euro si are termenul de finalizare in anul 2018. "Anul acesta s-au investit 400 milioane de euro si au fost refacute 100 de unitati de alimentare cu apa.

E important ca acest proiect sa devina in 2008 o prioritate, cu atat mai mult cu cat Romania a fost numita la conducerea Comisiei Apa si Sanatatea, de la Geneva", a precizat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri