Adevarul: Apa, mai scumpa decat aurul!

Salinizarea apelor dulci, cresterea populatiei si poluarea fluviilor sau a marilor si oceanelor sunt principalii factori care pot determina criza mondiala a apei.

Multa vreme resursele de apa de pe glob au fost considerate inepuizabile. Specialistii sustin insa, in acest moment, ca ne apropiem de fundul sacului si ca este timpul sa luam in serios criza apei care se extinde la nivel mondial.

Mesajul organizatorilor celui de-al treisprezecelea Congres Mondial al Apei, care a inceput ieri la Montpellier, in Franta, este mai mult decat alarmant, sustinandu-se, aici, pericolul epuizarii resurselor de apa de pe intreaga planeta, care este iminent in cazul in care nu vor fi luate masuri corespunzatoare, scrie „Le Monde".

Congresul de la Montpellier, unde se intalnesc in special oamenii de stiinta, este premergator Forumului Mondial al Apei care se va desfasura in luna martie, anul viitor, la Istanbul, Turcia, reunind partide politice, industriasi si organizatii neguvernamentale.

Problemele care se vor discuta, cu prioritate, vor fi legate de scaderea ingrijoratoare a debitului fluviilor africane sau impactul schimbarilor climatice asupra culturilor de orez din China.

Apele reziduale, netratate

Un factor demn de luat in seama, care poate duce rapid la o criza mondiala a apei, este cresterea poluarii apelor din cauza deseurilor urbane, industriale sau agricole.

Foarte putine tari isi trateaza corespunzator apele reziduale. De exemplu, in Mexic, principalul curs de apa este atat de poluat incat oamenii trebuie sa-si aduca apa potabila de la zeci de kilometri distanta.

O eventuala criza a apei mai poate fi determinata si de cresterea populatiei pe glob. Cu atat mai mult, statele lumii ar trebui sa-si faca o preocupare majora din a ajunge la masuri comune de economisire si gestionare a tuturor resurselor de apa.

Salinizarea apelor dulci, determinata de exploatarea intensiva a panzelor freatice sau a fluviilor, cauza din care acestea devin improprii consumului, daca nu sunt tratate corespunzator, in prealabil, este, la randul sau, un alt motiv de ingrijorare pentru expertii reuniti la Montpellier.

Rezervele, in pericol

In materie de gestionare a resurselor de apa, fiecare stat trebuie sa adopte politici proprii, in functie de situatiile particulare ivite.

Scumpirea energiei si lupta impotriva incalzirii globale incita tarile lumii sa dezvolte resurse alternative, cum ar fi hidroelectricitatea, centralele termice sau nucleare, care au nevoie, la randul lor, de un volum foarte mare de apa pentru racire.

In anul 2005, opt miliarde de locuitori ai planetei imparteau aceeasi cantitate de apa dulce existenta si in prezent.

Rezervele actuale de apa se ridica la cel putin 4.800 de metri cubi pe cap de locuitor fata de 7.300 metri cubi in anul 2000 si 16.800 metri cubi in anul 1950.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri