Fructele si legumele ambalate ar putea pierde din popularitatea de care se bucura in prezent in multe state europene din cauza pericolului pe care il prezinta ambalajele in care sunt comercializate aceste produse, scrie cotidianul britanic „The Guardian".
Cercetatorii de la „Imperial College London" au explicat ca produsele vegetale ambalate pot duce la o crestere a numarului de toxiinfectii alimentare.
Avertismentul specialistilor britanici se fundamenteaza pe cel putin doua situatii. Astfel, profesorul Godi Frankel de la „Imperial College London" a declarat ca epidemia de salmonela de anul trecut, din Marea Britanie, a avut directa legatura cu importul de busuioc ambalat importat.
De asemenea, o serie de infectii grave determinate de bacteria Eschierichia coli care au aparut in urma cu doi in Statele Unite ale Americii au fost cauzate de un lot de spanac ambalat.
Consumatorul trebuie informat
„Cu intentia de a se hrani cat mai sanatos, oamenii consuma din ce in ce mai multe legume si fructe, optand pentru produse organice spalate si ambalate pe care le gasesc in supermarketuri", a spus Godi Frankel. Una dintre solutiile avansate de cercetatori pentru aceasta problema este etichetarea produselor.
Astfel, potrivit acestora, eticheta fiecarui produs ar trebui sa il informeze pe consumator asupra riscurilor la care se expune.
Desi nu se cunosc cu precizie elementele care determina intoxicatiile, Frankel sustine ca situatia ar trebui cunoscuta de cei care aleg astfel de produse.