Palatul va fi „locuit” de 93 de angajati ce vor avea privilegiul de a calca zilnic pe marmura de Carrara Palatul va fi „locuit” de 93 de angajati ce vor avea privilegiul de a calca zilnic pe marmur
Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova a achizitionat o cladire de lux cu piscina interioara. Palatul provine de la o firma apropiata omului de afaceri George Constantin Paunescu si a costat 1,5 milioane de euro.
Agentiile judeteana si regionala de Mediu din Craiova si-au tras sediu de lux! Institutiile au cumparat, pentru 1,5 milioane de euro, un "palat" pavat cu marmura de Carrara, cu 24 de camere si piscina interioara. Tranzactia a fost efectuata in decembrie 2007, pentru 5,1 milioane RON.
Imobilul a fost construit in 1995, pentru omul de afaceri George Constantin Paunescu, si folosit, o vreme, si de catre un fost asociat de-al acestuia, deputatul PSD Eugen Arnautu. Acesta a incercat, in zadar, sa vanda sediul, cu suma de 700.000 de dolari americani, in urma cu aproximativ cinci ani.
Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova a achizitionat imobilul de la societatea comerciala Serv Invest SRL, care a fost reprezentata, la efectuarea tranzactiei, de Tudor Radulescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Dolj, de asemenea angajat al unor societati comerciale controlate de George Constantin Paunescu. Actionari ai Serv Invest sunt Maria Scarlat, cu 0,9% si SC "Olinvest" – 99,1%, detinuta integral de Constantin Ciobanu. Atat acesta din urma, cat si Maria Scarlat sunt apropiati ai lui G.C. Paunescu.
Prefectul de Dolj acuza
Silviu Dumitru, prefectul de Dolj, acuza ca imobilul cumparat de agentiile de mediu din Banie este impropriu pentru desfasurarea activitatii unei institutii. "Cladirea este improprie pentru desfasurarea unei activitati a unei institutii. Eu nu as fi dat banii acestia pentru a o cumpara ca sediu pentru institutie. Ca materiale care au fost bagate in aceasta casa, ea facea toti banii". Prefectul de Dolj cunoaste si istoria imobilului: "A fost ridicat ca sediu al societatii si casa de protocol.
Dupa ce s-au stins relatiile dintre Arnautu si Paunescu, primul a ramas cu casa din Bratovoiesti, Dolj, cele opt hale de productie de acolo si ce o mai avea, iar Paunescu a ramas cu casa pe care au cumparat-o cei de la Mediu". Interesant este si faptul ca Silviu Dumitru a fost, la randu-i, angajat al unor societati comerciale controlate de George Constantin Paunescu. Intre 1992 si 1996, Silviu Dumitru a fost director economic al SC Ages si Spet SA, firme ale lui Eugen Arnautu si G.C. Paunescu.
Sefa de la Mediu contrazice
Directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova, Monica Mateescu, sustine insa ca "imobilul se preteaza pentru sediul celor doua institutii si nici macar nu mai are nevoie de reparatii, ne putem muta si maine". Cat despre pretul achitat si procedura de achizitie, Monica Mateescu sustine: "A existat o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Agentiei Nationale si ai Agentiei Regionale. A existat o evaluare, o expertiza.
Am avut decat doua variante: acest imobil si inca unul care costa mai mult, era situat intr-o zona marginasa, apartinea unei persoane fizice si nu avea autorizatie de constructie pentru ultimul nivel, o mansarda. Domnul prefect este dezinformat!". Cat despre piscina interioara, Monica Mateescu sustine: "Nu cred ca a fost vreodata folosita pe post de piscina. Poate o s-o transformam in acvariu, pentru pesti!".
Zoltan Nagy, seful Agentiei Nationale de Mediu: „Era absolut nevoie de cladire"
Directorul Agentiei Nationale de Mediu, Zoltan Nagy (foto), a declarat, pentru ziarul "Adevarul", ca sediul trebuia cumparat pentru ca agentiile de Mediu din Craiova stateau in gazda la Petrom. "Contractul de inchiriere a spatiului de la Petrom a expirat din august 2007.
Angajatii au fost somati sa paraseasca cladirea inca de anul trecut", sustine Zoltan Nagy. Acesta justifica cumpararea imobilului prin faptul ca Agentia Nationala de Mediu vrea sa-si acrediteze toate laboratoarele. Fondurile necesare cumpararii au fost aprobate la sfarsitul anului trecut de catre Ministerul Mediului si de catre Agentia Nationala de Mediu.
"Nota de fundamentare pentru cumpararea unui nou sediu a fost facuta de angajatii de la Craiova din ianuarie 2007, care au argumentat ca stau intr-un sediu impropiu. Mi s-a parut nefiresc sa stam in aceeasi cladire cu Petromul cu care aveam probleme", se apara Zoltan Nagy. Acesta spune ca imobilul a fost cumparat legal, prin licitatie. "Era absoluta nevoie de cladire. Prioritatea noastra e acreditarea laboratoarelor proprii", mai spune Nagy. Initial, fusesera alocate numai 4,5 milioane de lei pentru cladire, dar suma a mai crescut la 5,1 milioane in urma licitatiei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul