Adevarul: Aerul din Oradea, Resita, Slatina si Craiova, poluat cu sulf

"Adevarul verde" continua azi cu prezentarea analizelor de aer, apa si sol facute in orasele Slatina, Resita, Craiova si Oradea. Locuitorii din orasele amintite respira un aer nu tocmai curat. Analizele arata ca valorile pentru determinarile aerului le depasesc pe cele admise.

Cel mai prost sta Oradea, unde doua dintre caracteristicile aerului au iesit mai mari decat normalul. In mod surprinzator, un oras mai putin poluat e Resita, unde doar hidrogenul sulfurat are valori mari.

Solul din Oradea contine 8.28 mg/kg de plumb, valorea fiind aproape la jumatatea celei prevazute. Plumbul se gaseste in cantitate destul de mare si in apa, unde ajunge la 4,5 μg/l. Oradenii stau cel mai prost la aer, in care exista mult dioxid de sulf si bioxid de azot. Masuratorile au fost facute in doua dintre locurile centrale ale orasului: Strada Dimitrie Cantemir si zona Catedralei Ortodoxe.

Daca valoarea normala pentru bioxidul de azot e de maximum 0,266 mg/m3, in Oradea, aceasta valoare ajunge la 0,717 mg/m3. Specialistii spun ca respirarea unui aer prea „bogat" in oxizi de azot poate genera boli ale aparatului respirator.

Ceva sulf la Slatina

Probele prelevate din fata Casei de Cultura din Slatina arata ca, dintre valorile pentru aer, sol si apa, aerul are cele mai proaste determinari. Locuitorii din Slatina respira aer imbibat cu mai mult bioxid de sulf si plumb decat e admis. Astfel, valoarea pentru bioxidul de sulf e de 0,0517 mg/m3, fata de 0,350 mg/m3 cat e valoarea normala. Apa consumata contine ceva plumb, dar mult sub limita admisa. In schimb, solul are 7,42 mg/kg de plumb.

Aer poluat la Resita si Craiova

In Resita, cel mai poluat ramane aerul, unde hidrogenul sulfurat ajunge la valori de 0,0029mg/m3. Datele din teren arata ca valorile concentratiilor plumbului si ale zincului din sol sunt la jumatatea celor normale. In privinta plumbului din apa, valorile sunt cu mult sub valoarea celor normale.

Toate probele au fost prelevate din fata Teatrului de Stat. Craiovenii respira un aer destul de poluat. Chiar daca patru dintre cele cinci caracteristici ale aerului sunt sub cele normale, ele raman ridicate.

Probele luate de la intersectia Caii Bucuresti cu strada Carol arata ca pulberile in suspensie ajung la valori de 0,014 mg/m3, iar bioxidul de sulf e de 0,0221mg/m3. Valoarea bioxidului de azot din aer ajunge la 0,0315 mg/m3.

Daca apa e cat de cat in limite normale, solul din Craiova prezinta valori mari pentru plumb si zinc. Valorile caracteristice solului sunt insa la jumatatea celor admise, ceea ce arata ca, deocamdata, poluarea nu a atins un grad insuportabil, dar ar putea deveni in curand.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri