Activitatea societatii Protan a fost oprita timp de sase luni prin suspendarea autorizatiei integrate de mediu din cauza neindeplinirii la termen a lucrarilor la statia de epurare a apelor uzate, a declarat, miercuri, directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti, Simona Saceanu, informeaza Rompres.
"Autorizatia este suspendata pe sase luni, pana pe 3 mai 2009, insa daca societatea Protan isi indeplineste obligatiile prevazute in autorizatia integrata de mediu, atunci vom ridica suspendarea si activitatea va putea fi reluata. In cazul in care, dupa expirarea termenului de suspendare, masura privind realizarea statiei de epurare a apelor uzate nu va fi indeplinita, autorizatia de mediu va fi anulata", a precizat Simona Saceanu.
Potrivit planului de actiuni aferent Autorizatiei integrate de mediu nr. 31/20.07.2006, termenul de finalizare a statiei de epurare a apelor era stabilit pentru data de 30 septembrie 2008. Termenul a fost prelungit cu inca 30 de zile pentru ca Protan sa indeplineasca aceasta masura. Totodata, la inceputul lunii octombrie, Protan a fost amendata cu 100.000 de lei de Garda de Mediu pentru neexecutarea lucrarilor la statia de epurare a apelor uzate.
Ulterior, pe 3 noiembrie, Garda de Mediu – Comisariatul Judetean Ilfov si ARPMB au efectuat un control comun, in urma caruia s-a constatat neconformarea societatii cu privire la masura dispusa in Autorizatia de mediu si, in consecinta, s-a dispus suspendarea autorizatiei. Potrivit Cameliei Teodorescu, de la Biroul de presa al ARPMB, Protan a fost instiintata din data de 3 noiembrie cu privire la suspendarea autorizatiei de mediu si are la dispozitie 48 de ore de la luarea la cunostinta sa prezinte masurile planificate pentru incetarea temporara a activitatii si punerea in siguranta a instalatiei pe perioada suspendarii autorizatiei, in vederea protejarii factorilor de mediu, precum si termenele in care vor fi instiintati partenerii contractuali pentru care presteaza servicii.
"Din acest moment, noi nu mai avem nicio responsabilitate cu privire la Protan. Acum, aceasta problema intra in sfera activitatii Garzii de Mediu, a Ministerului Agriculturii si a Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Noi am epuizat toate parghiile prevazute in legislatie", a subliniat Camelia Teodorescu. Conform angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, agentii economici care au instalatii in care se desfasoara activitati aflate sub incidenta Directivei 96/61/CE (privind Controlul Integrat al Poluarii- IPPC), trebuiau ca pana la data aderarii sa aplice toate masurile necesare conformarii cu prevederile acesteia.
Este vorba despre agenti economici care folosesc in activitatea lor substante periculoase, fiind exceptate doar acele activitati care au obtinut perioada de tranzitie. Activitatea desfasurata de Protan Bucuresti – Sucursala Popesti-Leordeni intra sub incidenta Directivei IPPC, iar in conformitate cu planul de implementare Protan a obtinut perioada de tranzitie pentru introducerea celor mai bune tehnici disponibile in vederea respectarii valorilor limita de emisie, pana in anul 2015.
Din punct de vedere al gospodaririi apelor, Protan – Sucursala Popesti-Leordeni detine o autorizatie emisa de Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti din cadrul Directiei Apelor Arges-Vedea, iar pentru incadrarea in limitele prevazute pentru indicatorii specifici tipului de industrie a fost negociat si aprobat un program de etapizare. In acest program, era prevazut termenul de 20 decembrie 2006 pentru finalizarea reabilitarii sistemului actual de canalizare si a instalatiilor de preepurare (separator si decantor), iar 30 septembrie 2007 pentru finalizarea studiului de solutie privind optimizarea epurarii corespunzatoare a tuturor apelor uzate evacuate de pe amplasament. Executia lucrarilor rezultate in urma studiului are termen de finalizare – 30 septembrie 2008.