Conducerea Gabriel Resources spera ca proiectul Rosia Montana va avansa

Presedintele companiei "Gabriel Resources", Alan R. Hill, are "incredere ca, in urma alegerilor generale, proiectul Rosia Montana va avansa" si asteapta ca "noul guvern sa aprobe analiza acestuia in mod obiectiv si transparent", se arata intr-un comunicat dat, miercuri, publicitatii, informeaza Rompres.

In septembrie 2007, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a anuntat ca, deocamdata, procedura de evaluare in ceea ce priveste proiectul "Rosia Montana" nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept. Reprezentantii companiei "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC)/"Gabriel Resources" au dat in judecata ministerul ca urmare a suspendarii procesului de revizuire in cadrul Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a Studiului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM).

"RMGC" a depus, in mai 2006, Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei. In comunicatul dat miercuri publicitatii, se precizeaza ca societatea utilizeaza toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a reporni procesul de analiza in cadrul CAT. Odata ce procesul de analiza in cadrul CAT va reincepe si, daca nu vor aparea alte evenimente neprevazute, "Gabriel Resources" estimeaza ca vor fi necesare cel putin sase luni pentru a incheia procesul de avizare a evaluarii impactului asupra mediului, procesul de achizitie a proprietatilor, a primi celelalte aprobari si avize, inclusiv autorizatiile initiale de constructie, si a aduce la zi estimarea de referinta si a finaliza planul de finantare.

Desfasurarea in timp a proiectului ar putea fi afectata de criza financiara globala, deoarece este posibil ca "Gabriel Resources" sa desfasoare secvential o serie de activitati care initial erau planificate sa se deruleze in paralel. Managementul companiei urmeaza sa adapteze planul de finantare astfel incat acesta sa functioneze chiar si in conditiile inchiderii pietei creditului conventional si a pietei obligatiunilor. Consultantii financiari ai companiei au anuntat ca procesul de finantare a proiectului ar putea fi ingreunat, insa, avand in vedere calitatea proiectului, au recomandat ca alternativa institutiile financiare internationale si creditorii netraditionali in locul creditorilor consacrati, in situatia in care nu se inregistreaza o redresare a crizei financiare globale, se arata in comunicat.

In al treilea trimestru al anului 2008, compania a inregistrat pierderi in valoare de 2,8 milioane de dolari. Pierderea inregistrata de la inceputul anului se ridica la 8,1 milioane de dolari. Un total de 22,6 milioane de dolari au fost cheltuiti in cel de-al treilea trimestru pentru proiectele de dezvoltare, valoarea totala a cheltuielilor pe acest an ridicandu-se la 52,6 milioane de dolari, se precizeaza in comunicatul dat publicitatii miercuri. La sfarsitul lunii septembrie, numerarul, echivalentul in numerar si investitiile pe termen scurt se ridicau la 82,6 milioane de dolari.

Cheltuielile aferente proiectului se estimeaza ca vor ajunge in 2008 la 67 de milioane de dolari, sub nivelul inregistrat in 2007, deoarece compania si-a suspendat temporar o parte din activitate pana cand Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului va fi aprobat. Compania estimeaza ca valoarea numerarului, a echivalentului in numerar si a investitiilor pe termen scurt va ajunge la aproximativ 65 de milioane de dolari pana la sfarsitul acestui an. Pe parcursul ultimelor 12 luni, compania a primit trei instiintari de plata, insumand 15,2 milioane de dolari.

"Gabriel Resources" a inclus in situatiile financiare provizioane pentru aceste taxe si a platit toate impozitele rezultate din aceste controale. In urma analizei efectuate de consultantii financiari proprii, compania considera ca autoritatile financiare au interpretat gresit legislatia si, ca urmare, intentioneaza sa conteste in justitie pozitia adoptata de stat. In baza unui studiu de fezabilitate derulat la inceputul anului 2006, costurile necesare construirii proiectului de la Rosia Montana sunt de 638 de milioane de dolari.

Avand in vedere ca estimarea nu este finalizata, costurile sunt mai mari, depinzand de elementele de referinta din industrie. Odata ce EIA va fi aprobat, va fi actualizata estimarea de control si va fi revizuit Planul de Finantare. Compania a initiat o actualizare a raportarilor catre bursa canadiana, incluzand capitalul si costurile operationale.

Se estimeaza ca actualizarea va fi anuntata in primul trimestru al anului 2009, odata cu rezultatele financiare ale companiei. "Gabriel Resources"/"RMGC" intentioneaza sa deschida la Rosia Montana cea mai mare exploatare miniera a aurului din Europa, investind pana in prezent peste 350 de milioane de dolari. Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1600 tone de argint.

spot_img

Ultimele știri