Acordul TTIP ar putea sabota politicile climatice ale UE

Ultima variantă a Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) va descuraja măsurile de eficientizare energetică și va îngreuna tranziția spre energie curată, avertizează The Guardian.

acordul ttip acord climatic

Uniunea Europeană ar vrea să relaxeze obiectivele de reducere a consumului de energie și de stimulare a dezvoltării sectorului regenerabilelor. Potrivit surselor The Guardian, propunerea va fi discutată la cea de-a 14-a rundă de negocieri TTIP, începută astăzi la Bruxelles.

Se pare că varianta actuală a tratatului ar slăbi și presiunea pusă pentru renunțarea la combustibili fosili, deforestări și minerit. Aceasta deși Comisia a promis că va respecta angajamentele luate prin semnarea acordului climatic de la Paris, în decembrie 2015.

UE și-a asumat o reducere a emisiilor poluante cu 80% până în 2050, raportat la nivelurile preindustriale. Pe termen mediu, adică până în 2030, ar trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40%. Pentru aceasta, până în 2020, ar trebui să oblige statele să faciliteze tranziția spre energie regenerabilă. Totodată, are nevoie de standarde de eficientizare energetică în domeniul electrocasnicelor și clădirilor.

Acordul TTIP conține prevederi periculoase pentru mediu

În varianta actuală a acordului, există o serie de prevederi care ar putea influența obiectivele climatice europene. Una dintre acestea cere asigurarea liberei comercializări a unui tip de combustibil fosil.

Părțile trebuie să stabilească un angajament obligatoriu de eliminare a restricțiilor privind exportul de gaz natural până la intrarea în vigoare a acordului.

De asemenea, acordul prevede „cooperarea dintre părți, în vederea reducerii sau eliminării intervenției asupra investițiilor sau comerțului în energii sau materii prime, în țări în curs de dezvoltare”.

Varianta actuală a TTIP nu se oprește la a interzice intervențiile în comerțul de combustibili fosili. Propunerea lasă la latitudinea companiilor reglementarea standardelor de eficiență energetică.

Părțile se angajează să încurajeze auto-reglementarea în ceea ce privește cerințele de eficiență energetică pentru bunuri, acolo unde această auto-reglementare ar putea avea efecte mai rapide decât o reglementare obligatorie.

Acordul TTIP, criticat din nou de ONG-urile de mediu

Paul de Clerck,  de la Friends of the Earth, s-a declarat îngrijorat de efectele pe care le-ar putea avea un astfel de acord:

Acordul este în contradicție cu angajamentele asumate de Europa în lupta împotriva schimbărilor climatice. Piața UE va fi inundată de aparate ineficiente, iar consumatorii și mediul vor plăti facturile. Propunerea va descuraja deopotrivă luarea de măsuri pentru promovarea producției de electricitate din surse regenerabile – energia eoliană și cea solară.

Jack Hunter, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Mediu al Uniunii, a peldat pentru transpunerea în legislație a angajamentelor asumate.

Ţintele obligatorii au făcut minuni în reducerea facturilor energetice ale gospodăriilor și ale clădirilor de birouri. Acestea au scăzut în ciuda creșterii economice și a numărului de aparaturi folosite. Acordurile voluntare își au rolul lor, dar nu influențează cu nimic desfășurarea normală a afacerilor. Dacă adoptarea lor devine normă, va afecta serios lupta împotriva schimbărilor climatice.

Un reprezentant ClientEarth a atras atenția că „industria nu este entitatea care ar trebui să conducă lupta împotriva schimbărilor climatice”. Ideea este susținută și de unii europarlamentari. Claude Turmes crede că „propunerile sunt complet inacceptabile”. Mai mult, avertizează că  acestea „ar sabota abilitatea autorităților europene de a privilegia regenerabilele și eficiența energetică, în detrimentul combustibililor fosili”.

Nu este prima dată când ONG-urile și-au arătat îngrijorarea. Au avertizat autoritățile cu privire la impactul asupra mediului și au cerut oprirea negocierilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri