Acordul istoric pentru protejarea mării libere a fost adoptat de ONU. De ce este important?

În timp ce marea liberă reprezintă peste 60% din oceanele lumii, ea a atras mai puțin atenția decât apele de coastă. Acum un tratat al ONU își propune protejarea mării libere și asigurarea utilizării durabile a biodiversității oceanului, ceea ce are implicații de ordin economic și social.  

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat primul tratat internaţional pentru protejarea apelor internaţionale şi conservarea biodiversităţii marine în apele internaţionale, marcând o piatră de hotar după aproape 20 de ani de eforturi în acest sens, a anunţat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Adoptarea tratatului are loc după ce în martie peste 100 de ţări au ajuns la un acord cu privire la textul „High Seas Treaty”, cunoscut de asemenea sub numele de „Tratatul privind Biodiversitatea în afara Jurisdicţiei Naţionale”, după mai bine de 15 ani de discuţii şi cinci runde de negocieri conduse de ONU.

Prin aprobarea textului, statele membre „au dat o nouă viaţă şi speră să ofere oceanului o şansă la luptă„, a declarat Guterres într-un comunicat.

Tratatul va fi deschis spre semnare la New York timp de doi ani începând cu 20 septembrie, a doua zi după summitul ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă. Acesta va intra în vigoare după ce 60 de ţări vor ratifica acordul, potrivit Naţiunilor Unite.

Ce aduce tratatul?

Se așteaptă ca tratatul să contribuie la conservarea și utilizarea durabilă a resurselor marine, protejând în același timp drepturile și interesele tuturor țărilor implicate.

Pescuitul, transportul maritim, turismul și protecția oceanelor sunt în prezent controlate de aproximativ 20 de organizații. Cu toate acestea, reglementările lor se aplică doar la o distanță de 200 de mile marine (230 de mile, 370 de kilometri) de coastă. Mai departe, încep apele internaționale, iar statele individuale nu au nicio putere sau cuvânt.

Deși marea liberă reprezintă mai mult de jumătate din suprafața Pământului și 61% din toate oceanele, doar 1% din apele internaționale sunt protejate.

Pescuitul ilegal, pescuitul excesiv și alte forme de daune aduse ecosistemului – cum ar fi minerit de adâncime și foraj de petrol și gaze – cu greu pot fi monitorizate, urmărite sau urmărite în mod constant.

Ecologiștii speră că tratatul va ajuta la îndeplinirea obligației internaționale de a proteja 30% din oceanele lumii până în 2030, așa cum sa convenit într-un acord emblematic din decembrie 2022.

De ce este o lume subacvatică sănătoasă atât de importantă?

Resursele oceanului nu doar susțin locuitorii de coastă, ci aproape 3 miliarde de oameni din întreaga lume. Întreaga industrie maritimă are o valoare de 3 trilioane de dolari (2,8 trilioane de euro), adică 5% din produsul intern brut al lumii, potrivit DW.

Oceanul nu este important doar pentru turiștii și pescarii de pe plajă. De asemenea, avem nevoie de el pentru a genera energie durabilă a valurilor și mareelor, precum și pentru producerea de mărfuri și chiar de medicamente.

Unii agenți folosiți pentru combaterea leucemiei, de exemplu, sunt derivați dintr-un burete de apă puțin adânc numit Tectitethya crypta, care poate fi găsit în apele Caraibe. Otrava melcului de mare mâncător de pește Conus magus este folosită pentru a dezvolta un analgezic eficient. Multe posibilități similare nu au fost încă explorate, dar oamenii de știință văd un potențial imens pentru tratamentul bolilor.

Citește și: Acord istoric ONU pentru protejarea mării libere

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri