155 de țări vor semna vineri acordul climatic. Printre ele, și România

155 de țări și-au anunțat intenția de a semna la finalul acestei săptămâni acordul climatic agreat la Paris. Ceremonia va avea loc vineri, de Ziua Pământului, la sediul Națiunilor Unite, în New York. România va fi reprezentată de o delegație din care fac parte Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Reprezentantul Permanent al României la ONU.

acordul climatic

Dintre cele 162 de națiuni care au participat în decembrie 2015 la conferința Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice (COP21), 155 au anunțat că vor semna în mod oficial acordul, vineri, 22 aprilie 2016. Însă, doar 8 dintre țările care au confirmat prezența la New York au declarat până acum că vor depune și documentele necesare pentru ratificare.

În momentul publicării acestui articol, România nu se afla pe lista statelor participante la semnarea acordului, publicată pe site-ul oficial al ONU în data de 18 aprilie 2016. Contactați de Green Report, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor ne-au asigurat însă că România va fi reprezentată la New York, printr-o delegație din care fac parte Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Cristiana Pașca-Palmer și Ambasadorul și Reprezentantul Permanent al României la ONU – Ion Jinga.

Ce urmează după semnarea acordului climatic

Adoptarea acordului climatic a avut loc la sfârșitul anului trecut, după 2 săptămâni de negocieri, desfășurate în cadrul celei de-a XXI-a conferințe a Părților (COP 21) la Convenția – cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC). În perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2015, au fost prezenți la Paris în jur de 150 de șefi de state și de guverne și peste 25.000 de delegați oficiali ai guvernelor, ai organizațiilor interguvernamentale, ai agențiilor ONU, ai ONG-urilor și ai societății civile.

De la adoptarea acordului și până la punerea lui în aplicare mai există câteva provocări de depășit. Mai întâi el trebuie semnat de state, lucru care se va întâmpla vinerea aceasta.

Apoi, pentru ca prevederile lui să devină obligatorii din punct de vedere juridic, statele membre ONU trebuie să îl ratifice. Procesul ar urma să aibă loc până în 2020. În plus, acordul va intra în vigoare doar dacă 55% dintre state îl ratifică și doar pentru statele care îl ratifică.

Ratificarea acordului climatic, ultimul pas înainte de aplicare

Ratificarea ar putea fi o problemă pentru țările în care nu există un consens referitor la măsurile care ar trebui luate pentru limitarea schimbărilor climatice. În Statele Unite, de exemplu, Congresul a votat împotriva planului climatic anunțat de Obama.

Conform unor negociatori prezenți la COP21, aceasta este și motivul pentru care în acord nu au fost introduse ținte clare de reducere a emisiilor: se pare că, dacă ar fi fost introduse, SUA nu ar fi putut ratifica acordul fără un vot favorabil din partea Congresului. Însă, fără ținte, acest lucru este posibil.

 

Citește și:

Povestea COP21. Când și în ce condiții acordul de la Paris devine obligatoriu pentru statele lumii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri