Acord de cooperare pentru salvarea mediului, semnat la Adunarea ONU pentru Mediu din Nairobi

Un prim acord cu privire la acțiunile împotriva degradării mediului a fost semnat ieri între două instituții de mediu ONU, UN Environment și United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), în cadrul celei de-a treia Adunări Generale ONU pentru Mediu. Acesta implică o cooperare sporită și o mobilizare a finanțărilor private spre acțiune pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris.

nairobi acord climatic

Adunarea se desfășoară zilele acestea în Nairobi, Kenya. Peste 4000 de oameni, printre care reprezentanți de guverne, antreprenori și activiști se reunesc pentru a găsi soluții impotriva poluării și a schimbărilor climatice. Participanții speră să ajungă la un consens cu privire la acțiunile necesare pentru combaterea poluării. În stilul Acordului de la Paris, reprezentanții ONU doresc să obțină cât mai multe angajamente și rezoluții de la guverne, entități din sectorul privat și organizații civile.

Ședința are la bază un nou raport ONU, care arată că toată lumea este afectată de poluare. Printre recomandările raportului se numără adoptarea de măsuri politice, semnarea de parteneriate, întreprinderea unor acțiuni drastice pentru cele mai grave surse de poluare, schimbări de lifestyle, investiții în tehnologie verde, soluții pentru exploatarea nesustenabilă a resurselor.

Poluarea, una dintre cele mai mari probleme la nivel global, cere soluții imediate

Pe lângă distrugerea ecosistemelor, degradarea mediului omoară în jur de 12.6 milioane de oameni pe an. Poluarea aerului este cea mai mare problemă, fiind fatală pentru 6.5 milioane de oameni în fiecare an. În aceste condiții, mai mult de 80% dintre orașele lumii nu ating standardele ONU pentru Calitatea Aerului. În plus, costul economic este semnificativ: 4.6 trilioane de dolari se pierd anual din cauza poluării.

Dr. Edgar Gutiérrez, Ministerul Mediului și al Energiei în Costa Rica și Președintele Adunării din 2017, a declarat: „Scopul nostru colectiv trebuie să fie adoptarea căilor care reduc drastic poluarea. Numai prin acțiune colectivă mai puternică, începând în Nairobi săptămâna asta, putem începe să curățăm planeta la nivel global și să salvăm nenumărate vieți.”

Înființată în 2014, UNEA, adunarea cunoscută ca „Parlament al Mediului Înconjurător”, reprezintă organul de luare a deciziilor cu cea mai înaltă autoritate din lume și a avut prima reuniune în iunie 2014, iar a doua în mai 2016, ambele la Nairobi, unde se află sediul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Participanții vor încerca și să contureze o strategie pe termen mediu al (UNEP), bugetul și programul de lucru, elemente cheie în definirea luptei împotriva schimbărilor climatice în următoarele decenii.

Un vast raport ONU lansat înainte de întâlnire subliniază legăturile între evenimentele din ultimul an – uraganele extreme din SUA și Caraibe, secetele din Yemen și Cornul Africii, inundații în Bangladesh, India și Europa – și deciziile pe care le luăm în legătură cu ecosisteme, energie, resurse naturale, creșterea urbană, infrastructură, producție, consum și gestionarea deșeurilor.

„Date fiind statisticile sumbre despre cum ne otrăvim pe noi înșine și planeta noastră, decizii curajoase din partea Adunării ONU a Mediului sunt cruciale. Acest lucru este la fel de adevărat pentru amenințările ca poluarea cum este pentru schimbarea e climă și multe alte pericole de mediu pe care le înfruntăm.”, a declarat Președintele UN Environment, Erik Solheim.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri