Acoperișurile verzi fac minuni pentru angajații obosiți

O plimbare plăcută printr-un parc din oraș poate face minuni pentru un creier obosit de muncă, reducând extenuarea mentală și îmbunătățind atenția. Dar dacă ești captiv la etajele înalte ale unui turn de birouri toată ziua, nu prea ai cum să îți iei o pauză pentru o plimbare lungă și un picnic. Ei bine, dacă ai o priveliște a unui spațiu verde din apropiere, cum ar fi un acoperiș verde, și doar un minut la dispoziție, poți culege unele dintre beneficiile răcoritoare ale naturii urbane.

Aceasta e concluzia unei noi lucrări a unei echipe de cercetare din Australia, care va fi publicată în Journal of Environmental Psychology, informează City Lab. Lucrarea cercetătorilor arată că luând și numai 40 de secunde de privit un peisaj al naturii poate stimula „mai multe rețele de atenție” – ascuțind mintea ca să poată gestiona următoarea sarcină a zilei de lucru. Cercetătorii o numesc „micro-pauză”.

Foto: https://www.flickr.com/photos/bobarc/
Foto: https://www.flickr.com/photos/bobarc/

„Rezultatele noastre au implicații deosebite pentru locurile de muncă unde atenția susținută e vitală pentru performanță. Acestea oferă o indicație preliminară cum că o micro-pauză pentru privitul unui acoperiș verde ar putea ajuta angajații să-și suplimenteze resursele de atenție, având în vedere că devin tot mai epuizați la locul de muncă”, spun cercetătorii.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 150 de participanți și le-au dat o sarcină de atenție susținută, care s-a demonstrat că solicită concentrare în timp ce stoarce creierul de energie. Sarcina funcționează astfel: participanții au primit două serii de 108 de cifre care au clipit pe un ecran, și au fost rugați să apese o tastă după fiecare dintre aceste cifre, cu excepția momentelor când pe ecran apărea cifra „3”. Între prima și a doua serie a exercițiului, participanții au primit o pauză de 40 de secunde, pe parcursul căreia unii dintre ei s-au uitat la imaginea simulată a unui acoperiș de beton, în timp ce alții au văzut un acoperiș verde care semăna cu o pajiște plină cu flori.

beton

spatii verzi

Cercetătorii au adunat apoi niște măsurători relevante privind sarcina dată participanților – în principal, consecvența răspunsului și rata de eroare – ca să vadă dacă vizualizarea din timpul micro-pauzelor au afectat performanța acestora.

În timpul primei serii, care a stabilit o bază, participanții la studiu din ambele grupuri s-au descurcat aproximativ la fel, la exercițiul de atenție. Dar cei care și-au petrecut micro-pauza privind un acoperiș verde au dat dovadă de un model mai consistent de răspuns, sugerând o atenție susținută mai ridicată în timpul celei de a doua serii a exercițiului. Spre deosebire de grupul care a privit betonul, grupul care a privit natura a arătat o variabilitate mai scăzută în ce privește modelele de răspuns.

Cu alte cuvinte, grupul care a privit natura s-a descurcat cu a doua serie a exercițiului aproape la fel de bine cum s-a descurcat cu prima – un semn că atenția lor a fost oarecum înviorată de priveliștea verde. În termeni mai tehnici, cercetătorii cred că rezultatul arată un impuls asupra excitației sub-corticale și controlului atenției corticale.

Același grup a făcut și mai puține erori de omisie la a doua serie a exercițiului. Imediat după pauza de 40 de secunde, ambele grupuri au făcut aproximativ același număr de greșeli, dar pe măsură ce a doua serie a exercițiului progresa, participanții care au privit betonul au acumulat semnificativ mai multe greșeli.

studiu efectul naturii asupra atentiei

Exercițiul cu cifrele ar putea să ne solicite, dar nu atât de mult cum o face un termen limită sau citirea unor documente juridice, în termeni de energie mentală. Totuși, rezultatele studiului se potrivesc cu tot ce arată știința socială din ultimii ani despre puterea de restaurare pe care o are natura asupra noastră. Fie că e vorba de o plimbare prin parc, niște copaci în fața ferestrei sau chiar și doar o plantă pe birou, priveliștile naturale oferă creierului care e la muncă o pauză – de diferite grade – prin implicarea centrilor noștri de atenție involuntară. Noua concluzie conform căreia verdeața ar putea face minuni în doar câteva minute, e o perspectivă deosebit de interesantă într-o lume cu un pas de lucru extrem de rapid.

Sursă foto: City Lab

 

Mai citește și:

Naveta pe jos sau cu bicicleta ajută la reducerea stresului

Subvențiile acordate defrișărilor sunt de 100 de ori mai mari decât ajutoarele pentru stoparea lor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri