Aciditatea oceanelor ingreuneaza inmultirea nevertebratelor marine

Cresterea acidificarii oceanelor poate reduce fertilizarea nevertebratelor marine si poate conduce in final la extinctia coloniilor de arici de mare, homari, midii si stridii, potrivit unui studiu, informeaza Reuters.

Oamenii de stiinta stiau ca acidul din apa oceanelor mananca scoicile si carapacele animalelor marine, insa noul studiu a descoperit ca marirea gradului de aciditate pune in pericol procesul de fertilizare.

Schimbarile climatice si acidifierea ocenelor lumii cauzata de acestea vor reduce in mod semnificativ fertilizarea infloritoare a anumitor specii marine pana in anul 2100, potrivit unui raport al oamenilor de stiinta din Australia si Suedia.

„Daca privim gradul de aciditate pe care il vor avea oceanele in anul 2100, observam o reducere cu 25% a fertilizarii nevertebratelor”, a spus cercetatoarea Jane Williamson de la Universitatea Macquarie din Australia.

Suprafata oceanului absoarbe pana la 30% din emisiile anuale de dioxid de carbon din lume. Dioxidul de carbon absorbit formeaza un acid usor care creste treptat aciditatea oceanelor.

Studiul efectuat asupra aricilor de mare din sud-estul Australiei a descoperit ca aciditatea crescuta a oceanelor incetineste procesul de fertilizare a aricilor. Inmultirea acestora a scazut cu 25%, iar in aproximativ 26% dintre cazuri ouale nu s-au putut dezvolta in larve.

Jane Williamson spune ca aciditatea oceanelor va avea un ph de 7,7 pana in 2100 si ca in unele parti de ocean din vestul coastei Statelor Unite acest nivel este deja atins, iar daca fenomenul se va raspandit peste tot, aricii de mare si chiar si alte nevertebrate marine nu vor mai face oua si vor disparea complet.

spot_img

Ultimele știri