Aciditatea oceanelor ameninta recifele de corali

Recifele de corali, homarii si alte creaturi marine care formeaza invelisuri calcifiate in jurul lor s-a putea dizolva pe masura ce schimbarile climatice provoaca acidularea oceanelor, informeaza Reuters.

Dioxidul de carbon emis de fabrici, masini si centrale energetice nu duce doar la cresterea temperaturilor, ci si la fenomenul denumit de oamenii de stiinta „acidularea oceanelor”, intrucat 25% din dioxidul de carbon din atmosfera este absorbit de apa.

Amenintarea la adresa organismelor marine cu invelis tare este alarmanta si chiar iminenta, avertizeaza oamenii de stiinta adunati la conferinta pe tema recifelor de corali care se desfasoara in Florida. Recifele de corali se lupta deja cu incalzirea apelor.

„Pragul pentru corali ar putea fi atins pe la jumatatea secolului, cand vor atinge punctul in care nu se mai pot inmulti cu aceeasi viteza cu care sunt distrusi”, a declarat Chris Langdon, profesor la Scoala de Stiinte Marine si Atmosferice Rosenstiel din Miami.

„Nu se va intampla instant, nu vor disparea anul acela. Va mai dura inca 50 sau 100 de ani”, a mai spus acesta.

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca incalzirea globala reduce valoarea PH-ului oceanului din cauza reactiei chimice dintre apa si dioxid de carbon. PH-ul este o masura a alcalinitatii sau aciditatii, 7 fiind neutru.

Valoarea PH-ului oceanelor a fost de aproximativ 8,3 mai multe sute de mii de ani, dar incepand cu epoca industriala, a scazut cu aproximativ 0,1.

Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice din cadrul ONU preconizeaza ca aciditatea va scadea in continuare pana la 7,8 pana la sfarsitul secolului, iar unii oamenii de stiinta se tem ca scaderea va fi si mai precipitata.

Un studiu recent privind dioxidul de carbon in apele italiene sugereaza ca organismele calcifiate, precum coralii, nu pot exista in conditiile in care PH-ul scade sub 7,6, a declarat Maoz Fine, reprezentant al Institutului pentru Stiinte Marine din Israel.

„E ca si cum ai tasa un dinte intr-un pahar de Coca Cola”, a explicat acesta. In locurile in care valorile PH-ului au scazut sub 7,6 coralii tari ca piatra au devenit moi pe masura ce s-au dizolvat in apele acide, a adaugat Fine.

Coralii moi au rezistat in laborator timp de doi ani, insa in mediul natural ar fi vulnerabili la pradatori si furtuni. Recife intregi ar disparea.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri