Primul proiect din România pentru accesul în natură al persoanelor cu dizabilități motorii

Asociația Acces Natura a lansat proiectul „Natura este pentru toți” ce facilitează participarea, pentru prima dată în România, a persoanelor cu dizabilități motorii la o tură asistată, pe un traseu neamenajat, cu un dispozitiv special.

Scopul proiectului „Natura este pentru toți” este facilitarea accesului în natură pentru persoanele cu dizabilități motorii prin folosirea pentru prima oară în România și în Europa de Est a unui scaun (marca Joëlette) special conceput pentru deplasarea asistată pe teren accidentat. De asemenea, proiectul urmărește ridicarea nivelului de conștientizare asupra nevoii de amenajări speciale destinate persoanelor cu dizabilități în spații precum: arii naturale, trasee și obiective turistice și spatii de recreere în natură.

Primul beneficiar al proiectului a fost Mihai Alexandru Manea, un tânăr de 18 ani care suferă de paralizie cerebrală gradul 1, tetra pareză spastică, sindrom Little. Mihai este o persoană activă, pasionat de șah, maraton, atletism paralimpic, de calculator, ciclism și muzica rock. În cadrul acestei ieșiri, Mihai a avut ocazia să interacționeze cu rangerii Parcului și să vadă de aproape câteva exemplare din fauna acvatică (broaște, șopârle, tritoni, buhai de baltă etc.)

„După încheierea acțiunii, Mihai ne-a declarat că este tare bucuros că a avut ocazia să participe la o astfel de ieșire în natură, fiind mai ales impresionat de posibilitatea de a vedea de aproape flora și fauna în mediul natural. Cel mai încântat a fost de momentul în care a reușit să interacționeze și să țină în mână chiar și un triton (parte din fauna acvatică a Parcului)”, au transmis organizatorii.

În cadrul proiectului „Natura este pentru toți”, până în noiembrie 2019, 15 persoane cu dizabilități motorii vor beneficia de câte o excursie asistată în natură, pe trasee neaccesibilizate. Ulterior finalizării proiectului, scaunul special va fi pus la dispoziție cu titlu gratuit altor asociații de profil interesate în desfășurarea de activități în aer liber pentru persoanele cu dizabilități motorii.

„Beneficiile mentale, sociale și fizice pe care accesul la natură le aduce persoanelor cu dizabilități sunt bine cercetate și documentate. Din păcate în România ne confruntam în continuare cu o accesibilizare extrem de scăzută a spațiului public, în special în spații precum arii naturale, trasee și obiective turistice sau spații de recreere în natură”, au mai transmis cei de la Acces Natura.

Pentru persoanele cu dizabilități, o modalitate de a depăși problemele de accesibilizare și, în același timp, de a parcurge în natură trasee turistice care nu sunt pretabile accesibilizării (acces dificil, teren accidentat, pantă mare) este folosirea unor scaune cu rotile special concepute pentru deplasarea asistată pe teren accidentat. Deplasarea pe teren accidentat se face cu asistența a minimum doi voluntari care asigură tracțiunea și echilibrul scaunului. Persoanele cu dizabilități pot parcurge astfel trasee turistice cu grad mediu de dificultate, inclusiv trasee montane sau pot participa la competiții de alergare montană.

Proiectul „Natura este pentru toți” al Asociației Acces Natura este finanțat prin programul Start ONG, un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri