O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

O companie din Elveția a scos pe piață prima mașinărie comercială care captează dioxidul de carbon din atmosferă și îl folosește apoi pentru a ajuta plantele să crească mai repede.

O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

Invenția se numește Climeworks AG și a fost inaugurată la începutul lunii iunie lângă Zurich. Planul este ca aceasta să capteze 900 de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce este echivalentul emis de 200 de mașini în timpul parcurgerii a peste trei milioane de kilometri.

Instalația, care va funcționa în primii trei ani ca un proiect de probă, este situată pe o unitate de recuperare a căldurii reziduale, de unde își ia, de altfel, și energia. Ventilatoarele gigante împing aerul printr-un filtru care colectează dioxid de carbon, care este apoi separat la temperaturi de 93 de grade Celsius. Gazul este livrat ulterior printr-o conductă subterană către client, care în acest caz este o seră care cultivă legume cum ar fi roșii și castraveți.

O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

„Tehnologiile împotriva emisiilor negative care pot fi construite la o scară mai mare sunt esențiale pentru a rămâne sub nivelul de 2 grade (creșterea temperaturii globale) la nivel internațional”, a declarat co-fondatorul companiei Climeworks, Christoph Gebald, referindu-se la pragul de schimbări climatice stabilit de Acordul climatic de la Paris.

Dar nu toată lumea consideră această idee una eficientă. Unii experți sunt de părere că înlăturarea dioxidului de carbon care este deja în aer este mult mai scumpă și mai puțin eficientă decât rezolvarea problemei direct de la rădăcină: centralele de combustibili fosili.

O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

Howard Herzog, inginer la MIT, a estimat că această mașină costă aproximativ 1.000 de dolari pe tonă de CO2 – ceea ce reprezintă aproximativ de zece ori costul eliminării carbonului direct de la instalația cu combustibil fosil.

E adevărat că mașinăria elvețienilor poate să capteze o parte foarte mică din tot dioxidul de carbon din lume. Dar echipa Climeworks plănuiește să construiască alte 250.000 de mașinării, cu ajutorul cărora ar reuși să absoarbă un procent din tot dioxidul de carbon din aer.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nW8YjD3kub4]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri