Saint-Gobain Glass anunță lansarea noului substrat de sticlă cu cea mai scăzută amprentă de carbon din lume – ORAÉ. Noua soluție are o amprentă de carbon estimată la numai 7 kg CO2 eq./m2 (pentru un substrat cu o grosime de 4 mm), ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 40% față de produsul Saint-Gobain Glass european de bază. Această inovație tehnică de referință este o urmare a anunțului făcut de companie la începutul lunii iulie, când a dezvăluit producția primei sticle cu emisii reduse de carbon dedicate pieței construcțiilor.
Mai multe loturi de producție au fost finalizate în prima jumătate a anului 2022, combinând utilizarea de energie electrică regenerabilă cu un conținut ridicat de sticlă reciclată (aproximativ 70% cioburi de sticlă, dintre care 55% reprezintă cioburi de sticlă colectate extern). Acest succes se datorează inițiativelor de reciclare a sticlei Saint-Gobain Glass din Europa. Astfel, cantitatea de sticlă care poate fi declarată ca fiind conținut reciclat, conform ISO 14021:1999, a putut fi mărită, fără a afecta procentul de cioburi utilizate pentru producția obișnuită.
Prin toți acești pași, Saint-Gobain Glass a reușit să reducă amprenta de carbon a substratului său de sticlă plană, fără a face compromisuri în ceea ce privește performanța tehnică, calitativă sau estetică a produselor sale.
O oportunitate semnificativă pentru sectorul construcțiilor
În prezent, industria construcțiilor este responsabilă pentru aproape 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și se află în centrul provocărilor legate de decarbonizare.
În plus, conform studiului realizat împreună cu Arup menționat mai sus, fațadele reprezintă până la 20% din carbonul încorporat al unei clădiri. Acționând asupra impactului total al sticlei, putem obține o scădere semnificativă a amprentei de carbon a clădirilor, continuând, în același timp, să asigurăm beneficiile esențiale precum lumina naturală și confortul termic pentru ocupanți. Acest lucru confirmă rolul-cheie pe care ORAÉ îl va juca în promovarea unei industrii durabile și în accelerarea dezvoltării economiei circulare, cu emisii reduse de carbon.