Cea mai rară specie de maimuță din lume are acum o șansă mai mare de supraviețuire. O echipă condusă de organizația caritabilă de conservare internațională Societatea Zoologică din Londra (ZSL) a descoperit o nouă familie de giboni hainan (Nomascus hainanus), informează Phys.org.
Până luna trecută, se credea că există doar 25 de giboni hainan care trăiesc în trei grupuri sociale pe o insulă de pe China continentală. Descoperirea unui al patrulea grup, o pereche împreună cu un pui, în Bawangling National Nature Reserve din provincia Hainan, crește populația cu aproape 12%.
Descoperirea acestui nou grup reproducător crește potențialul reproductiv al populației, lucru vital pentru supraviețuirea pe termen lung a acestei specii pe cale de dispariție.
Dr. Jessica Bryant, cercetătoare la ZSL, a condus expediția în cadrul căreia s-a făcut descoperirea. „Găsirea unui nou grup gibon hainan e un impuls fantastic pentru populație. Am sperat să localizăm măcar unul sau doi giboni solitari, dar descoperirea unei întregi familii cu tot cu un pui e dincolo de visele noastre cele mai îndrăznețe”, a spus aceasta.
Populația totală de giboni hainan se ridică acum la 28 de indivizi.
Gibonii sunt de obicei localizați cu ajutorul sunetului cântecului lor de zi cu zi. Datorită densității scăzute a populației, însă, e mică și probabilitatea ca aceștia să cânte, deoarece sunt prea puțini alți indivizi cărora să li se adreseze. Astfel, identificarea indivizilor solitari sau a grupurilor e extrem de dificilă. Echipa a reușit să găsească acest nou grup prin utilizarea de noi tehnici acustice care-i fac pe giboni să-și facă simțită prezența.
Mai citește și:
Doi fotografi români au descoperit o nouă specie de diavol de mare în Insula Socorro din Mexic
SUA acordă protecție cimpanzeilor folosiți pentru cercetări
20 de hectare de pământ din statul New York, transformate în sanctuar pentru albine