A fost adoptat Regulamentul privind industria „zero net”, care permite extinderea producției de tehnologii curate

Comisia Europeană anunță că salută adoptarea finală, astăzi, 27 mai, a Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN), care plasează UE pe calea cea bună în ceea ce privește consolidarea capacităților sale interne de producție a tehnologiilor curate esențiale.

”Odată cu adoptarea Regulamentului privind industria „zero net”, UE are acum un mediu de reglementare care ne permite să extindem rapid producția de tehnologii curate. Acest regulament creează cele mai bune condiții pentru sectoarele care sunt esențiale pentru atingerea obiectivului nostru de zero emisii nete până în 2050. Cererea este în creștere, atât în Europa, cât și la nivel mondial, iar acum suntem pregătiți să răspundem, cu oferta europeană, unui volum mai mare de cerere”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prin crearea unui mediu de afaceri unificat și previzibil pentru sectorul producției de tehnologii curate, RIZN va spori competitivitatea și reziliența bazei industriale a UE și va sprijini crearea de locuri de muncă de calitate și o forță de muncă calificată.  Datorită faptului că stimulează producția internă de tehnologii „zero net” a UE, RIZN va reduce riscul de înlocuire a dependențelor de combustibilii fosili cu dependențe tehnologice de actori externi. La rândul său, acest lucru va contribui la transformarea sistemului nostru energetic în unul mai curat și mai sigur, importurile volatile de combustibili fosili fiind înlocuite de surse de energie curată la prețuri accesibile, produsă pe plan intern.

”Criza energetică ne-a învățat o lecție cheie: trebuie să evităm orice dependență de un singur furnizor. Odată cu Regulamentului privind industria „zero net”, Europa va fi bine echipată cu o bază industrială mai puternică pentru a realiza tranziția către o energie curată. Prin autorizarea mai ușoară și mai rapidă pentru proiectele de producție, sprijin pentru inovare și competențe și acces mai bun pe piață pentru produse de înaltă calitate cu tehnologie curată, ne vom asigura că producătorii europeni de tehnologie curată pot concura pe condiții echitabile. Acest lucru ne va asigura că ne putem atinge obiectivele ambițioase privind sursele regenerabile de energie și eficiența energetică pentru 2030, menținând în același timp competitivitatea noastră industrială”, spune Kadri Simson, comisar pentru energie.

Pentru ca UE să devină lider în sectorul tehnologiei curate, NZIA stabilește un punct de referință pentru capacitatea de fabricație a tehnologiilor strategice net-zero pentru a satisface cel puțin 40% din nevoile anuale de implementare ale UE până în 2030. Pentru a sprijini proiectele de captare și stocare a carbonului și pentru a crește disponibilitatea siturilor de stocare a CO2 în Europa, NZIA stabilește, de asemenea, un obiectiv de 50 de milioane de tone de capacitate anuală de injectare în siturile geologice de stocare a CO2 din UE până în 2030.

Pe lângă stabilirea obiectivelor, noul regulament îmbunătățește condițiile de investiții în tehnologii net-zero prin simplificarea și accelerarea procedurilor de autorizare, reducerea birocrației administrative și facilitarea accesului la piețe. Autoritățile publice vor trebui să ia în considerare sustenabilitatea, reziliența, securitatea cibernetică și alte criterii calitative în procedurile de achiziție pentru tehnologii curate și licitații pentru utilizarea energiei regenerabile. Statele membre vor putea sprijini un set de tehnologii net zero, cum ar fi solar fotovoltaic, eolian, pompe de căldură, tehnologii nucleare, tehnologii cu hidrogen, baterii și tehnologii de rețea prin stabilirea de „proiecte strategice” care ar beneficia de statut prioritar la nivel național; mai scurtă, permițând termene și proceduri simplificate.

 

 

spot_img

Ultimele știri