99% din deseurile din Romania ajung la gropile de gunoi

99% din toate deseurile municipale din Romania ajung la gropile de gunoi, fata de media europeana de 38%, in pofida tintelor de reciclare si revalorificare impuse de UE, potrivit unui studiu facut de Eurostat in 2009.

In iulie 2010 a fost publicata legea conform careia fiecare localitate este obligata sa depuna cu 15% mai putin gunoi pe groapa lunar, in caz contrar, autoritatea locala va plati o amenda de 100 ron/tona de gunoi depusa in plus bani care se duc la AFM.

In prima luna din 2011 ar fi trebuit sa se realizeze un raport privind situatia deseurilor in localitati, daca s-a respectat aceasta lege sau nu si sa se dea amenzi. Din pacate, informatiile legate de cantitatile de deseuri depuse pe groapa si de amenzile date nu s-au facut publice, in cazul in care exista astfel de statistici.

Tintele impuse de UE obliga Romania sa atinga tintele de reciclare pentru toate cele patru tipuri de material (hartie/carton, plastic, sticla si metal). Daca nu indeplinim tintele agreate cu UE, Romania risca amenzi de 200.000 de euro/zi/tip de material, incepand cu 2013.

60% din ambalajele puse pe piata se regasesc la populatie

Populatia este un actor extrem de important in atingerea tintelor de tara, intrucat in Romania 60% din ambalajele puse pe piata se regasesc la populatie, iar restul de 40% se regaseste in circuitul industrial.

Referitor la populatie, potrivit unei hotarari de guvern, acolo unde exista puncte de colectare, romanii risca amenzi intre 600 de lei si 1.000 de lei daca arunca deseurile la gramada, totusi, romanii au inceput sa constientizeze necesitatea sortarii deseurilor.

Anul trecut, Eco-Rom Ambalaje a colectat peste 25.000 de tone de deseuri sortate de la populatie, cu 60% mai mult decat in 2009, in conditiile in care multe ONG-uri au si ele programe de colectare.

Cel mai mult romanii colecteaza selectiv hartia/cartonul, urmata de plastic si sticla.

In prezent, 4 milioane de romani au acces la containerele de colectare selectiva, prin infrastructura pusa la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri