O coalitie formata din 99 de companii cer liderilor politici sa stabileasca obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si sa infiinteze o piata mondiala a carbonului, informeaza BBC News.
Proiectul acestora va fi inmanat primului ministru japonez Yasuo Fukuda, cu putin timp inainte de summitul G8 de luna viitoare din Japonia. Printre companiile din coalitie se numara Alcoa, British Airways, Deutsche Bank, EDF, Petrobras, Shell si Vattenfall. Reprezentantii acestora sustin ca reducerea emisiilor este necesara pentru avantaje economice.
Conducatorii companiilor spera ca ideile lor sa ajunga la intalnirile ONU care au ca scop elaborarea unui nou acord global de reducere a emisiilor care sa urmeze Protocolului de la Kyoto.
„Desi recunoastem ca mai exista inca incertitudini privind dovezile stiintifice si economice disponibile, conducatorii acestor companii considera ca o abordare responsabila a managementului de risc necesita actiuni din partea liderilor economici si politici”, se arata in document.
Printre principalele recomandari ale documentului se numara includerea intr-un viitor acord global de reducere a emisiilor si a tarilor in curs de dezvoltare precum China si India, dar si ca tarile bogate sa se angajeze la reduceri mai mari. De asemenea, guvernele trebuie sa injumatateasca emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050, guvernele si companiile trebuie sa cerceteze toate modalitatile de reducere a emisiilor, trebuie infiintat un sistem global de comercializare a carbonului cat mai curand posibil, iar limitele de emisii trebuie impuse flexibil pentru industrie, pastrand competitivitatea pe sectoare.
„Este important ca comunitatea de afaceri sa arate dorinta de la lucra cu guvernele pentru combaterea schimbarilor climatice”, a declarat Willie Walsh, CEO British Airways.
Unele dintre companiile din coalitie vad oportunitati economice in solutiile pentru schimbarile climatice. „Vedem oportunitati enorme pentru industria financiara, dupa provocarea cu care ne confruntam ca cetateni”, a declarat Caio Koch-Weser, vicepresedintele Deutsche Bank.
Foto: BBC