90% din componentele unui telefon mobil pot fi reutilizate. Cum poți recicla în mod corect

Telefoanele mobile au devenit parte importantă din viața omului modern. Conform ultimelor date oferite de EESC- European Economic Social Comittee, 90% dintre adulții din Uniunea Europeană dețin un telefon mobil, jumătate dintre acestea fiind smartphone-uri. Se estimează că vânzările de telefoane mobile vor ajunge la 5 milioane de unități pe zi în 2023, potrivit Asociației Respo DEEE. Este o rată impresionantă care ascunde însă o problemă majoră: ce se întâmplă cu telefoanele vechi, care nu mai sunt folosite?

România, pe ultimele locuri la reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice

Din păcate, foarte mulți dintre deținători aleg să păstreze produsele în casă, chiar dacă nu le mai folosesc, ori, și mai alarmant, le aruncă la gunoi sau în mediul înconjurător, ignorând pericolele majore pe care componentele acestora le pot avea asupra naturii și sănătății oamenilor.

Durata de viață a smartphone-urilor este mult mai scurtă decât în cazul telefoanelor mobile clasice, cu o medie de 18 luni, ceea ce face ca, în prezent, să existe aproape 700 de milioane de telefoane mobile vechi și nefolosite în casele locuitorilor din Uniunea Europeană.

Din păcate, Romania are o rată de reciclare de doar 11% (conform studiului reBuy), existând peste 22 de milioane de device-uri păstrate în locuințe, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Asociației RESPO DEEE.

90% din componentele unui telefon mobil pot fi reciclate

Telefoanele mobile fac parte din categoria de produse electronice care pot fi reciclate în proporție de 90%. Smartphone-urile sunt compuse, în mare parte, din metal (45%), sticlă (32%), plastic (17%), iar printr-o reciclare sustenabilă, se poate susține economia circulară, aceste materiale urmând a deveni materii prime folosite pentru producerea altor gadgeturi.

„Reciclarea telefoanelor mobile este o reală problemă, nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tin, tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

Reciclarea corectă reduce mineritul și impactul negativ asupra mediului

Din cauza faptului că materiile prime sunt limitate, multe dintre ele fiind pe cale de dispariție și noi folosim mai mult decât ne poate oferi pământul, reciclarea corectă și mineritul urban sunt singurele soluții care vor ajuta la producția de noi produse electronice.

„Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 g de mercur, 22 de grame de arsenic și 2000 de tone de deșeuri. Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deșeuri finale ar fi de doar 10 kilograme și s-ar consuma doar 50 de litri de apă. În situația ipotetică în care s-ar recicla toate cele 700 de milioane de telefoane mobile aflate spre hibernare în Europa, s-ar genera, însumat, 14,920 tone de aur, argint, cupru, paladium, cobalt și litium, cu o valoare totală de 1 miliard de euro. Toate aceste materiale vor reintra ulterior în circuitul economic ca materie primă și vor contribui la producerea de noi device-uri”, menționează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Cum se pot recicla corect deșeurile de echipamente electrice și electonice (DEEE) în România

Deșeurile de echipamente electrice și electonice, în cazul de față telefoanele mobile, nu trebuie aruncate la gunoi și nici nu trebuie păstrate în locuințe alături de alte produse, ci trebuie transportate personal la centre de reciclare dedicate/magazine de produse noi sau predate spre colectare companiilor care oferă acest serviciu.

De exemplu, Asociația RESPO DEEE pune la dispoziție recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online pe site-ul său.

Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care dorim să le oferim spre reciclare și transportate personal spre centre de recoltare ori se poate comanda telefonic preluarea acestora de către companii autorizate.

Asociația Respo DEEE a fost înființată în iunie 2019 și se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE.

Citește și:

Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite, depozitate în casele românilor – studiu
Huse din PET-uri reciclate pentru telefoane Google
spot_img

Ultimele știri